Har du aldrig hört talas om skillnaden mellan en A- och en H-relation? Relationscoachen Michael Larsen förklarar det så här:

– I en-A relation har vi två individer som lutar sig mot varandra. Det saknas en djup förankrad individualitet och det enda som förenar är själva förhållandet – strecket i mitten av bokstaven A. Plockar man bort detta faller individerna, likt två takpelare som hänger mot varandra och som därför inte kan bära upp byggnadens tak.

En H-relation, å andra sidan, består av två självständiga individer som står stadigt på egen hand. Strecket i mitten av bokstaven H är platsen där individerna möts.

– Dessa personer känner sitt personliga värde och vet att deras liv inte faller samman om relationen tar slut. Relationen andas mognad, inte osunt beroende, säger Michael Larsen till Femina.se.

En A-relation är dock inte nödvändigtvis dömd att misslyckas. Så länge båda parter befinner sig på samma planhalva kan de leva lyckliga tillsammans. Men det är riskabelt att låta hela sitt självvärde och känslomässiga välmående vila i händerna på en annan person.

– Rädsla för ensamhet, att inte klara sig ekonomiskt, brist på självständighet och emotionell omognad kan ligga till grund för ett A-förhållande, säger Michael Larsen.

Läs även: 8 saker lyckliga par säger till varandra

Ser vi ett 50-tal år bakåt i tiden byggde många äktenskap på A-principen, inte minst då kvinnor till stor del var ekonomiskt beroende av sina äkta makar. Men i dag blir vi alltmer individualistiska.

Problem kan emellertid uppstå när den ena personen i förhållandet är mer självständig, medan den andra har ett större behov av att stödja sig mot sin partner.

– Om man lutar åt en A-personlighet i förhållandet och är tillsammans med en H-personlighet, är det en bra idé att börja jobba på sin emotionella mognad och utveckling som individ. Annars är risken stor för obalans, där en person känner sig mindre älskad och hamnar i underläge. När vi börjar jobba med oss själva kommer vi automatiskt att gå mot en H-inställning, säger Michael Larsen.

 

Missa inte att läsa:

Intelligenta kvinnor är oftare singlar
8 hot mot ett lyckligt äktenskap
10 sätt att bli gladare
Så många bör du ha haft sex med – enligt din partner
Dina gener styr vem du faller för
3 viktigaste sakerna i en kärleksrelation

Gilla oss på Facebook för mer läsning:

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]