Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Maten med störst risk att ge dig matförgiftning

19 aug, 2020 
AvSandra Hiort
FotografShutterstock
Lista på maten med störst risk att ge dig matförgiftning
Varje år får cirka 500 000 svenskar matförgiftning, här är de livsmedel du ska vara extra försiktig med – då de har högst risk att göra dig sjuk.
Annons

Matförgiftning kan komma 20 minuter efter du ätit, och upp till en vecka efter. Det är alltså inte alls säkert att det senaste du år var det som gjorde dig sjuk.

Cirka 500 000 svenskar får det varje år av att ha ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är illamående, magsmärtor, diarré, kräkningar och feber.

Man ska förstås vara noga med hur man hanterar mat – och miljön som man lagar maten i, men det det finns också några livsmedel som man ska vara extra försiktig med. Här är några av dem.

Groddar

Groddar trivs i varma, fuktiga förhållanden när de växer till sig, samma miljö som bakterier älskar att gro i. Tvätta dina groddar väldigt noga innan du strör dem över sallad och smörgåsar. En del kokar också sina groddar snabbt för att vara säkra på att bakterierna dör.

Annons

Sallad på påse

sallad i påse

Färsk sallad är också en plats där bakterier trivs väldigt bra på, det kan vara på ruccola, spenat eller sallad och ofta är det kopplat till smutsigt bevattningsvatten eller att bakterierna tagit sig in vid packning.

För säkerhets skull kan det vara bra att skölja även salladen som redan är tvättad när man köper den.

Köttfärs

E. coli-bakterier finns i flera olika varianter och kan göra oss människor sjuka. Att äta köttfärs som inte är ordentligt tillagad kan vara ett sätt att få i sig bakterierna. Livsmedelsverket rekommenderar att man aldrig ska smaka på rå köttfärs.

Annons

Kyckling

Många smittas varje år av salmonella och en vanlig källa till det är kyckling. Bakterierna kan smitta ner skärbrädor och köksredskap, du ska alltid vara noga med hygienen när du hanterar kyckling och tvätta allting noga och separat.

Däremot ska du aldrig skölja rå kyckling, då det kan förorena ditt kök. Bakterierna som finns i kycklingen dör om den tillagas till rätt temperatur.

Ägg

aggvita proteinberikar maten

I Sverige är det ovanligt att salmonella smittar via ägg, men i många andra länder är det vanligare. Det kan om inte annat vara bra att tänka på när man är utomlands och äter något som innehåller råa ägg.

Annons

Ostron

Det är en chansning att äta ostron. Dels kan innehålla bakterier som ger diarré, kräkningar feber och frossa. I Sverige måste de vara kontrollerade för att få säljas, man undersöker vattnet de lever i efter bakterier och algtoxiner.

Men musslor och ostron kan också innehålla noroviruset, det virus som orsakar vinterkräksjukan, och det kontrollerar man inte. Det enda sättet att ta kol på det är att koka livsmedlen innan du äter dem.

Opastöriserad mjölk

mjölk

Rå mjölk kan innehålla flera olika typer av bakterier som är skadliga. Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på den. Speciellt inte om du är gravid, när det gäller små bran eller om du har nedsatt immunförsvar.

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER:

Annons