Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför ska du aldrig tvätta rå kyckling innan tillagning

27 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
FotografTT/shutterstock
Bör man tvätta av kycklingbröstet från bakterier innan tillagning, eller inte? Vår systersajt MåBra reder ut vad som egentligen gäller.
Annons

Under sommarmånaderna ökar antalet fall av magsjuka orsakade av Campylobacter. Runt 8000 svenskar varje år insjuknar och får diarré, kräkningar, feber och illamående.

Anledningen till att så många smittas med Campylobacter tros vara slarvig hygien i köket och dålig tillagning av rått kött och kyckling.

Men går det inte att “tvätta bort” dessa bakterier från kycklingen?

Det är en fråga som många hemmakockar ställer sig. Den där slemmiga, glansiga ytan borde väl avlägsnas, eller?

Kampanj mot tvättning

Enligt flera livsmedelsverk runt om i världen är svaret: nej, du ska inte tvätta kyckling.

Food Standards Agency (FSA), den brittiska motsvarigheten till Livsmedelsverket, är så pass emot att tvätta rå kyckling att de startat en kampanj där de uppmanar folk att inte skölja kyckling i vatten innan tillagning. Även Centers for Disease Control and Prevention (CDC), USA:s nationella Folkhälsomyndighet är eniga om att folk bör sluta tvätta kyckling.

Annons

“Under tvätt kan kycklingjuicer spridas i köket och förorena andra livsmedel, redskap och bänkskivor”, står det i de officiella CDC-riktlinjerna.

Människor sköljer alltså kyckling i ett försök att bli av med bakterierna, men på så sätt sprider sig de oönskade bakterierna ännu mer.

Bakterier kvar i vasken

“En del av bakterierna sitter så hårt att du omöjligt får bort dem oavsett hur många gånger du tvättar” går det också att läsa.

– Vår forskning visar att sköljning av rå kyckling är vanligt förekommande. Det är därför vi uppmanar folk att sluta skölja rå kyckling, säger FSA:s generaldirektör Catherine Brown till The Guardian.

I en studie från 2019 såg man att 60% av personerna som tvättat rå kyckling hade bakterier i sin diskho efteråt, och 14% hade fortfarande kvar bakterierna även efter att de hade rengjort diskbänk och diskho.

Tänk på det här när du tillagar rå kyckling

Det finns däremot många andra saker som är bättre att göra för att undvika magsjukebakterier:

  • Genomstek alltid kyckling – genom att hetta upp köttet ordentligt dör eventuella bakterier.
  • Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
    Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER:

Annons