corona symtom

De vanligaste symtomen vid coronaviruset, covid-19 är hosta och feber. Vissa kan också bli snuviga och få tungt att andas. I de allra flesta fall är symtomen milda. Men det kommer hela tiden ny kunskap och bilden av hur sjukdomen yttrar sig förändras.

En som mött många drabbade är den tyske professorn Hendrik Streeck. Han leder institutet för virologi vid universitetssjukhuset i Bonn och är chef när det gäller forskning på det nya coronaviruset.

Diarré – vanligare än man tidigare trott

I en intervju i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung berättar han om sina nya rön. Bland annat har man sett att diarré är ett vanligare symtom än man tidigare trott.

– I 30 procent av våra fall fanns det också personer som fått diarré, vilket är lite mer än vad man tidigare trott, säger han till tidningen.

Men det finns också nya symtom ingen pratat om tidigare.

Många tappar smak och lukt

– Nästan alla infekterade vi pratat med, och det gäller minst två tredjedelar, beskriver att de tappat både smak och lukt – och att det varit så i flera dagar. Det finns exempel där en mamma inte känt att det varit dags att byta blöja på sitt barn. Andra har inte kunnat känna lukten av sitt schampo och maten kan uppfattas som smaklös. När de här symptomen inträder går inte att säga säkert, men vi tror att de sker senare i infektionen, säger Hendrik Streeck.

Fler än 100 personer har varit med i Hendrik Streecks studier. Men de som är mest allvarligt sjuka, de som är inlagda på sjukhus, finns inte med i underlaget till studien.

Foto: TT

 

LÄS MER:

Psykologen tipsar: Så kan du minska din oro för corona

Här är virusfilmen som alla vill se under coronapandemin

Agnes Wold avlivar myter om corona

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: