Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ont av att sitta framför datorn? Här är 6 tips som hjälper!

17 maj, 2018 
AvMalin Ny
Får du ont i nacke och axlar efter en dag på jobbet? Du är inte ensam - enligt en ny undersökning har mer än hälften av de som jobbar framför datorn någon gång känt smärta. Som tur är går det att göra något åt det – här är sex tips som funkar!
Annons

Att arbeta framför en bildskärm hela dagarna är inte direkt ultimat för våra kroppar och det bekräftas av en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo.

Enligt undersökningen, som utfördes på uppdrag av företaget Mousetrapper AB, har mer än hälften av de svenskar som dagligen arbetar vid bildskärm – 1,9 miljoner människor – känt smärta i nacke, axlar eller i armen. För kvinnor är siffran hela 69 procent.

– En teori till skillnaderna i resultatet mellan könen är att kvinnor generellt sett har mer monotona arbetsuppgifter. Kvinnor är också i högre grad drabbade av stressrelaterade besvär som ökar muskelspänningar. Det i sin tur ökar risken för besvär vid arbete framför bildskärm. Det kan vara andra åtgärder som också behövs för att minska problemen hos kvinnor. Hur de ska utformas är något som kan behöva ytterligare forskning, säger Anders Ehnbom, VD för Mousetrapper, i ett pressmeddelande.

Annons

Med hjälp av smarta tips och övningar går det faktiskt att förebygga smärta vid bildskärmsarbete.

Här är sex tips som hjälper mot värk i axlar, nacke och armar:

1. Sträck ut armarna framför dig, håll ihop händerna och känn att skulderbladen sträcks isär. Håll positionen i 5-15 sekunder. Spreta med fingrarna och knyt näven växelvis. Upprepa 10 gånger med varje hand och känn hur spänningar släpper.

2. Trötta ben? Testa att lyfta hälarna när du har fötterna i golvet, upprepa 20 gånger.

3. Om du har ont i axlarna kan det förebyggas om du ställer dig upp med höger ben framför det vänstra i en dörröppning. Sätt höger hand (vänster om du är vänsterhänt) i ländryggen med handflatan utåt. Sätt armbågens baksida mot dörrkarmen och töj försiktigt i 5-10 sekunder genom att du lutar överkroppen bakåt. Upprepa ett par gånger.

4. Byt ut den traditionella musen mot ett ergonomiskt pekdon som förebygger musarm. Målet är att armbågen ska hamna innanför axeln, vilket drastiskt minskar problemen med smärta i arm, axel och nacke.

Annons

5. Testa ett höj- och tänkbart skrivbord. Då kan du dels variera mellan stående och sittande – när du står aktiverar du fler muskler om du samtidigt flyttar vikten då och då mellan benen. Du kan även se till att du sitter rätt genom att kontrollera att armbågarna är i höjd med skrivbordet när du sitter avslappnat med rak rygg.

6. Sitt rätt med en justerbar stol. En lätt framåtlutad ställning är att föredra. Fötterna ska stå stadigt på golvet och se till att ländrygg och underarmar får att bra stöd.

Läs även:

Foto: IBL

Annons