1:13

Efter reklamen: 3 frågor och svar om PCOS

(1:13)

De flesta har hört talas om PCOS, men vet inte riktigt vad det innebär. Som många kvinnasjukdomar har PCOS, eller polycystiskt ovarialsyndrom, blivit något som det talas om mer öppet framförallt på senare år, men trots det är det många som lider i tystnad.

Mellan tio och femton procent av den fertila kvinnliga befolkningen har PCOS, även om alla inte vet om det. Det är nämligen inte alla som lider av diagnosen. Många med PCOS har oregelbunden mens och mer finnar och kroppsbehåring än genomsnittet, men det är inte ovanligt att det är först när man försöker bli gravid som diagnosen upptäcks – PCOS gör det nämligen svårare att bli med barn.

Därför får du svarta hårstrån på hakan

Så vad är polycystisk ovarialsyndrom egentligen? PCOS innebär att man har många äggblåsor på antingen egna eller båda äggstockarna, samtidigt som man har förhöjda testosteronnivåer i i kroppen. Har man PCOS har man sällan eller till och med aldrig ägglossning, något som då gör att man får svårt att bli gravid.

Symptom på PCOS

Här är symptomen som är vanligt förekommande om man har PCOS – men man kan också ha diagnosen helt utan tydliga symptom.

  • Man har sällan eller aldrig mens.
  • Man har mycket hår, till exempel i ansiktet, på bröstet, magen eller låren.
  • Man får finnar.
  • Man har lättare att gå upp i vikt.
  • Man har svårt att bli gravid.
  • Man kan känna sig nedstämd.
  • Man har svårt att bli gravid.
  • Man har minskad sexlust.
Skådespelerskans akne var dold sjukdom: Attackerat mig inifrån

Om man misstänker att man har PCOS, vad kan man göra då? Man rekommenderas att söka vård på vårdcentral eller göra en gynekologisk undersökning om man försöker bli gravid men upplever att det inte går, eller om man har mens färre än fyra gånger per år utan påverkan av preventivmedel. Man kan också söka vård om man har fått mer hår på kroppen än man brukade ha.

Hur man behandlas om man fått PCOS är olika, men oftast handlar det om medicinering som med hjälp av hormoner minskar mängden testosteron i kroppen.

Källa: Vårdguiden.

Hannah kämpade med infertilitet – blev gravid med fem barn samtidigt

Utvald läsning

Femina