1:43

Efter reklamen: 8 gånger kroppen samlar vatten

(1:43)

Det är sällan vi behöver veta vad vi har för blodgrupp, men ibland kan det vara viktigt – och då är det bra att ha koll på vad man har för något.

Blodgrupperna delas in i två olika system – AB0 och Rh. Enligt AB0-systemet så har alla någon av följande blodgrupper: A, B, AB, och 0 (noll).

Inom Rh-systemet finns Rh+ och Rh-, där plus är dominant och minus är recessivt. Det betyder att ett barn bara kan får blod som är Rh- om båda dess föräldrar har samma gener.

10 tips som stärker och boostar din självkänsla

Så här tar du reda på din blodgrupp – 3 enkla sätt

1. Fråga dina biologiska föräldrar. Om dina föräldrar vet vad de har för blodgrupp, så kan du enkelt räkna ut själv vad du har för blodgrupp. Blodgrupperna A och B är dominanta, medan 0 är recessivt.

Om båda dina föräldrar har A: Du tillhör blodgrupp A

Om en både föräldrar har B: Du tillhör blodgrupp B

Om båda föräldrarna har 0: Du tillhör blodgrupp 0

Om ena föräldern har A och den andra har 0: Du tillhör blodgrupp A

Om ena föräldern har B och den andra har 0: Du tillhör blodgrupp B

Om ena föräldern har A och den andra har B: Du tillhör blodgrupp AB, eftersom båda anlagen är dominanta.

Men det finns undantag från regeln också. Ett barn kan få blodgrupp 0 även om föräldrarna inte har det. Om föräldrarna ha 0 i sitt anlag, alltså att en av deras föräldrar är blodgrupp 0, så kan även barnet få det.

Fem vanor på morgonen som gör dig trött hela dagen

2. Köp hem ett test. Många apotek säljer faktiskt test man kan beställa hem för att få reda på sin blodgrupp. Testet kräver dock att du sticker dig i fingret med en nål för att få fram blod att testa på, så det är inget för den som inte tål synen av blod.

3. Få reda i vården – eller skänk blod. Om du bestämmer dig för att bli blodgivare så får du veta vad du har för blodgrupp när de kollar ditt blodvärde för att se om du kan bli blodgivare.

Vissa vårdcentraler kan också låta dig ta ett blodprov i syfte att ta reda på vad du har för blodgrupp. Det kan också stå i dina journaler på 1177, om du gjort blodprov där blodgrupp varit relevant.

Källa: Må bra.

Mammor som får massage regelbundet är snällare och gladare

Mer läsning

Femina