Tips på hur du hittar balans mellan jag-tid och familjetid

Oavsett var vi befinner oss i livet behöver vi emellanåt få tid för oss själva för att på riktigt må bra och kunna varva ner. Behovet varierar så klart över tid, och blir ofta mer påtagligt efter att vi har bildat familj och skaffat barn.

Men hur mycket egentid är egentligen okej att begära, och hur delas tiden tillsammans och isär bäst upp? Frågorna är viktiga men svåra. Här är fem tips på hur du och din partner hittar bättre balans mellan jagtid, partid och familjetid:

Kommunicera och konkretisera

Synen på egentid skiljer sig åt, och det är en av anledningarna till att det ofta blir diskussioner kring ämnet. Kommunicera därför regelbundet om vad som är viktigast för att du och din partner själva ska må bra – och glöm aldrig att tid ifrån varandra också gör relationen gott. Att få tid för sig själv för att träna, umgås med vänner eller göra något så enkelt som att sitta ner i lugn och ro och läsa en bok ger energi. Energi som behövs för att orka vara en härlig partner och närvarande förälder.

Våga vägra dåligt samvete

Att få dåligt samvete och känna skuld över att spendera tid med sig själv är inte ovanligt. Du går miste om tid med din familj och lägger mer ansvar på din partner. Men har ni tillsammans pratat om hur ni vill att er relation ska se ut och te sig är egentid verkligen ingenting du ska känna skuld över. Tvärtom – var stolt över att du rår om dig själv, för det är att vara en bra förebild. Känn inte heller att du måste kompensera och betala tillbaka till din partner så fort du är hemma igen, det blir ingen härlig grej om man hela tiden ska stå i tacksamhetsskuld till varandra.

Kom ihåg att ni är ett team

Ett förhållande handlar om att ge och ta. Och något så enkelt som egentid får aldrig ses som en tävling. Ena månaden kommer din respektive få träna fem gånger mer än du – och käka middag med sina vänner. Men så länge det inte är något som upprepar sig månad efter månad måste det få vara okej. Unna varandra tid iväg i stället för att känna avundsjuka – nästa gång är det du som gynnas lite extra.

Glöm inte bort varandra

Ofta hittar man ett sätt att få både egentid och familjetid – men i det glömmer man bort sin partid. Att vara ensam tillsammans med sin kärlek är en förutsättning för att få relationen att fungera på sikt, så prioritera tid tillsammans – oavsett om det handlar om en timme på stan, ett restaurangbesök eller en spaweekend.

Planera era scheman och visa respekt

Ha som vana att varje söndagskväll gå igenom ert kommande veckoschema, med jobb, hämtningar, lämningar och aktiviteter. Att inkludera varandra i er planering är att visa respekt, och minimerar risken för att någon känner sig inklämd i ett hörn eller åsidosatt. Vill ni kan ni göra genomgången av er vecka till något extra mysigt genom att tända ljus och äta god mat. Då får ni både spendera värdefull tid tillsammans – och involverar varandra i era planer.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Bucket list: 10 resor alla kvinnor borde göra i sitt liv

Forskning: Umgås med dina vänner två gånger i veckan och bli lyckligare

Marie Björk: ”Alla vinner på ett jämställt föräldraskap”

Mest läst