Trendar: InredningMat och dryckResor

Så rengör du tvätten på djupet – med hyllade metoden

06 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, Youtube.
Att ägna sig åt ”laundry stripping” – alltså att djuprengöra tvätten – har blivit allt trendigare de senaste åren.
Men hur använder man egentligen metoden, och hur gör man det på rätt sätt?
Experten Jessica Ek ger sina bästa tips för trendiga sättet att tvätta!
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Om du har spanat in tvättknep på sociala medier som Tiktok de senaste åren känner du kanske igen termen ”laundry stripping”. Metoden för att djuprengöra tvätten har väckt stor uppmärksamhet på senaste tid, och gjort allt fler nyfikna på vad laundry stripping egentligen innebär, och hur man går till väga för att använda sig av det.

Tvättexperten Jessica Ek förklarar fenomenet i en artikel i Today.

– Laundry stripping är en process för att få bort ingrodda rester, säger hon till sajten.

Det kan handla om rester från att man tvättat i hårt vatten, eller att man konsekvent har tvättat med för mycket tvättmedel och sköljmedel under åren.

I videos på sociala medier-appen Tiktok finns mängder av klipp där folk visar hur de lägger träningskläder eller handdukar i blöt exempelvis i badkaret, och på bara några minuter är vattnet grumligt och mörkt för att de till synes rena tygerna har så mycket ingrodda tvättrester.

Annons

Om du använder dig av laundry stripping så behöver du inte också tvätta kläderna eller tygerna på vanligt sätt också – det ersätter helt enkelt den vanliga tvätten. Det är dock inget du ska göra särskilt ofta, utan på sin höjd en eller två gånger om året om du har hårt vatten hemma.

– Det kan vara väldigt hjälpsamt, men det är inte alltid nödvändigt. Om du tvättar på regelbunden basis så borde du inte ha så mycket rester om du tvättar på rätt sätt.

När man gör laundry stripping blir vattnet smutsigt.

Hur gör man laundry stripping?

Du behöver bara tre ingredienser för att testa laundry stripping, förutom vatten. Det du behöver är borax, kalcinerad soda och och tvättmedel i pulverform. Ta en fjärdedel borax, en fjärdedel kalcinerad soda och hälften tvättmedel och blanda ihop det. Sedan använder du så varmt vatten som tygerna tål, beroende på vad du ska tvätta. När du hällt upp vattnet i rätt temperatur häller du i tvättblandningen och låter det ligga i blöt och dra i flera timmar. Rör om i vattnet med jämna mellanrum.

När vattnet har svalnat, och antagligen blivit rätt mörkt och grumligt, tappar du ut vattnet och sköljer rent. Tvätta sedan tvätten i tvättmaskinen som vanligt.

Jessica Ek tycker att handdukar och lakan är bra föremål att tvätta med laundry stripping, men att det också kan vara ett sätt att ge liv åt gamla hattar också.

– Om du har en hatt som du inte har rengjort på några år och vill få den att se ny ut, så är det här ett bra sätt att göra det.

Annons