Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Sofia Wistams tuffa beslut för barnen efter cancerbeskedet

31 jul, 2020 
AvLovisa Stöm
FotografTT
Sofia Wistam med familj
När Sofia Wistam diagnosticerades med cancer stod hon inför ett tufft beslut med barnen.
Tillslut bestämde hon sig för att inte berätta för sina barn om vad som skedde.
Nu väljer programledaren att förklara varför.
Annons

Under inspelningen av den första säsongen av Sofias änglar diagnosticerades Sofia Wistam, 54, med bröstcancer. När programledaren fick cancerbeskedet var det bara hennes man och mamma som fick veta vad som hade hänt. I ett avsnitt av podcasten Wahlgren & Wistam som Sofia driver med Pernilla Wahlgrens, 52, berättar hon nu om varför hon inte ville berätta för barnen om sjukdomen.

Om cancerbeskedet

Allt började med att Sofias man kände en knöl i hennes bröst. Deras magkänsla sa direkt att det var något som inte stod rätt till och strax därefter det bokade de en tid för undersökning på Sofiahemmet. Programledaren berättar att väntan efter undersökningen var det värsta, och då hon kände på sig att det faktiskt var cancer i bröstet började tankar om döden bli allt mer närvarande i vardagen.

Sofia tillsammans med sin man Magnus.

– Vi var på semester i Åre. Jag stod i skidbacken och såg på mina barn i Åre och tänkte “jag kommer aldrig få se dem gifta sig”. Då hade jag inte ens fått beskedet än, berättar hon.

Annons

Veckan efter kom svaret som hon fruktade. Hon hade bröstcancer. Beskedet kom som en chock trots att det var det hon mer eller mindre väntade sig, och ganska snabbt bestämde hon sig för att hon skulle hålla barnen utanför hennes resa mot cancern.

Hennes beslut för barnen

Det är när Sofia läser upp ett mail från en lyssnare som hon berättar om sitt beslut gällande barnen. Det är en 16-årig kille som berättar att han har fått reda på att hans mamma har cancer efter att ha hittat en lapp med provsvaren. Nu undrar han om han ska berätta för sin mamma att han vet om det eller om han ska låtsas som ingenting.

– Om det är för henne som det var för mig så ville jag göra det själv. Jag ville inte att folk skulle tycka synd om mig, berättar Sofia.

Hon fortsätter.

– Om hon känner som jag kanske hon känner att det här kommer gå bra och att hon inte vill oroa andra. Så du ska inte ta det här personligt, utan egentligen ska nog hon bara fixa det här och kanske berätta det efteråt.

Sofia tillsammans med sin son Kid. Foto: TT

Sofia berättar sedan att hon efter ett tag berättade för sin äldsta son Kid, som i sin tur uppdaterade sina syskon om vad som hände utan att hon visste om det. Det var inte förrän efter hon hade blivit friskförklarad som hon började bli öppen med vad hon gått igenom.

Annons

– Efter ett tag kände jag att cancern blev en del av min person. Så det var därför jag berättade det fem år sen när jag blev friskförklarad, för det var en del av mig som jag ville att folk skulle förstå att jag haft även om jag inte ville prata mycket om den, förklarar hon innan hon avslutningsvis säger:

– Men alla har sin egen resa med det här.

Läs mer:

Annons