Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sofia Wistam om dotterns sjukdom i Sommar i P1

10 jul, 2020 
AvMikaela Alex
FotografMattias Ahlm/Sveriges Radio
Sofia Wistam i Sommar i P1
I Sommar i P1 berättar Sofia Wistam om dottern Sindys narkolepsi – och om skuldkänslorna hon känt över att ha låtit henne få den där vaccinationssprutan 2009, som skulle förändra allt.
Annons

“Som att ha en våt filt av trötthet över sig”.

Så beskriver Sofia Wistam livet med sömnsjukdomen narkolepsi, som hennes dotter Sindy idag lever med. Hon var ett av de omkring 500 unga och barn som insjuknade efter att ha tagit vaccinet Pandemrix mot svininfluensan 2009.

Dottern och dennes sjukdom tar upp en stor del av Sofia Wistams sommarprat i Sommar i P1, och vi får följa med i en tillbakablick till när symtomen började visa sig, och hur det gick upp för Sofia och hennes exmake vad deras dotter hade råkat ut för.

– Sindy började bli klumpig och fumlig, och det började bli vardag att somna överallt. I skolbänken, badkaret, hon kunde ramla mitt i ett skratt.

En gång bröt Sindy armen för att hon började skratta medan hon cyklade, något som framkallade ett anfall.

Fick diagnosen narkolepsi snabbt

Efter att under två år ha skällt på henne, sagt åt henne att skärpa sig och blivit irriterad över dotterns tillsynes slappa syn på tillvaron, började reportagen dyka upp i tidningarna. Barn som vaccinerat sig mot svininfluensan föll ihop utan anledning, somnade överallt och var hela tiden trötta. Precis som Sindy.

Sofia Wistam i Sommar i P1.
Sofia Wistam sommarpratade i Sommar i P1 den 10 juli. Foto: SR/Mattias Ahlm

Sofia berättar om skuldkänslorna över att inte ha insett att dottern var sjuk, och över att hon låtit henne vaccinera henne.

Annons

– Så många gånger jag anklagat mig själv. VARFÖR ifrågasatte jag inte? Har jag förstört min dotters liv? Frågar hon sig i programmet.

Sofia och exmaken hade “tur” – det tog bara ett dygn på Karolinska innan läkarna kunde fastställa en diagnos för Sindy. Många andra föräldrar har fått kämpa i flera år.

Pappan gav cancerbesked på telefon

I sitt sommarprat tar Sofia också upp några anekdoter från sin barndom, och flera där hennes pappa Leif är huvudpersonen. Han som inte verkar veta att hon existerar, som inte kramas eller tröstar när man ramlat med cykeln. Han som gjorde lammstek av hennes tama lamm Emma – och gav henne skinnet i julklapp.

Han som på telefon berättade att han hade tre veckor kvar att leva på grund av en cancer som spritt sig i hela kroppen.

Och vi får en härlig inblick i hur hennes karriär tog oväntad fart när hon började sy kläder åt några musikaliska vänner…

Foto: SR/Mattias Ahlm

Läs mer:

Annons