Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Stresscoachen: Så presterar du högt utan att gå in i väggen

30 maj, 2023 
AvJennifer Berglund
FotografAnna Hållams, studio DUO
Sandra Furulund blev frisk från utmattningssyndrom. Psykisk ohälsa.
Spänningshuvudvärk större delen av dygnet, ångestattacker och yrsel var ­normala inslag i Sandra Furulunds vardag. Stressymtomen eskalerade och till slut blev hon sjuk i utmattningssyndrom. I dag är hon stresspedagog och high performance-coach och brinner för att utbilda andra i att prestera hållbart – för det går att fortsätta prestera högt och samtidigt må bra.
Annons
Merja om den stora kärleken och familjenBrand logo
Merja om den stora kärleken och familjen

När Sandra fick problem med spänningshuvudvärk större delen av dygnet, smärta och stelhet i nacke, axlar och bröstkorg, regelbundna ångestattacker och yrsel misstänkte hon först en rad olika sjukdomar. Hon valde att ignorera signalerna från sin kropp och lyssnade i stället på läkarna som inte hittade några fysiska fel och rekommenderade olika läkemedel för att råda bot på symtomen, innan hon till slut fick höra att hon var sjuk i utmattningssyndrom.

–När jag var som allra sämst i min utmattning var jag trött på ett sätt som jag aldrig varit tidigare och hur mycket jag än sov försvann det inte. Hjärnan blev ofta alldeles överhettad av intryck från ljud och syn och då var det bara att gå och lägga sig i ett mörkt rum tills det lättade, säger Sandra.

Sandra Furulund blev frisk från utmattningssyndrom och är aktuell med boken Prestera hållbart.

Sandra Furulund

Gör: Coachar och utbildar ambitiösa personer individuellt och i grupp som vill prestera högt och hållbart, ha energi, kraft och hälsa utan att sänka sina ambitions­nivåer.

Ålder: 38 år.

Familj: Sambo och hunden Ronja.

Bor: Strax utanför Jönköping.

Aktuell: Med boken Prestera hållbart – Hur du presterar högt med kraft och energi (People & Stories).

Annons

–Trots att jag var tjugoåtta år kände jag mig snarare som en nittioåring. Många stunder var jag jätterädd och undrade om jag någonsin skulle bli bra igen. Jag kände mig ensam och grät mycket av den ständiga förvirringen och känslan av att vara kidnappad i min egen kropp. Jag ville fortfarande så mycket, men det gick inte.

Blev frisk från utmattningssyndrom

Sandra hittade långsamt tillbaka när hon väl började ta sig själv på allvar och accepterade att hon behövde göra en förändring. Det var först då hon på riktigt kunde börja skapa sig en väg framåt igen.

–Jag vill egentligen inte kalla det för att jag ville tillbaka till något. Jag ville inte ha det som jag hade haft det och förstod att jag behövde ändra på en hel del för att ta mig till något nytt. Om du tänker dig en väg framåt som jag i dag kan se är milslång, den vägen såg jag kanske en kilometer av när jag började göra förändringen. Men jag började gå, tog ett steg i taget, och för varje hundra meter jag gick såg jag fler steg att ta. Jag blev frisk och har sedan dess aldrig återfallit i utmattningssyndrom, säger hon.

Annons

När Sandra hade påbörjat sin resa mot att bli frisk igen efter utmattningen gjorde hon en mängd olika reflektionsövningar för att ta reda på vart hon egentligen ville.

–Jag gjorde bland annat en övning om mina värderingar. Det som uppenbarade sig då var att jag på något sätt ville öppna upp min passion för hälsa. De senaste åren hade vidgat min bild av vad hälsa innebär och jag valde att fördjupa mig inom just stress och hur man kan jobba förebyggande mot det. Jag investerade i mig själv genom att gå en yrkesutbildning till stresspedagog och avspänningspedagog. Från början var kursen bara för min skull, men under utbildningens gång insåg jag att det var något jag ville jobba med, att hjälpa andra att arbeta förebyggande mot stressrelaterad ohälsa och uppbyggande efter en utmattning.

Sandra Furulund om psykisk ohälsa, stress, om att bli frisk från utmattningssyndrom.
Sandra Furulund bok Prestera hållbart. Hur du presterar högt med kraft och energi, recension

Stresscoachen: Så presterar du hållbart

När Sandra började jobba med stressrådgivning kände hon inte till begreppet ”high performance”. Det kom hon i stället i kontakt med först några år senare, efter att ha haft en mottagning för stressrådgivning i tre år och börjat se sig om efter en möjlighet att fortsätta utvecklas. Hon anlitade då en business coach från Nordamerika för att lära sig om online-marknadsföring.

Annons

–När jag hade berättat om vad jag gör, vad mina kunder får för resultat, vad jag lär ut och hur jag själv lever sade business coachen ”det du gör är vad vi här borta i Nordamerika kallar för high performance”. När jag googlade på det hittade jag en guldgruva och kunde se att coachen hade rätt. Det stämde precis med det jag gör!

–Det bästa med jobbet är att få se människors genuina glädje, lättnad och styrka som kommer när de visar sig själva respekt. Att få vara med när de vågar sådant de tvekat och backat från och när de upptäcker att det går leda sig själv framåt med hälsa, ambitioner och prestationer samtidigt som de gör plats för människor de älskar och tycker om. Det är en ynnest att få ta del av deras lärdomar om sig själva på vägen mot ett mål, säger Sandra.

Att prestera hållbart innebär att kunna prestera högt, men med bibehållen hälsa och välmående. Det handlar om att ha kraft och energi kvar till att fortsätta prestera på önskad nivå och samtidigt ha energi till sitt vardagsliv.

Annons

–För mig innebär det att jobba smart, respektera sig själv och sätta sin hälsa som prio ett, samtidigt som du både är nöjd över det du åstadkommit och kontinuerligt tränar på att bli bättre inom områden där du vill förbättras. Det handlar i grunden om att leva sitt liv medvetet och välja inifrån. Och att bryta loss från standardmallen som råder som norm i dag, där ambitiösa personer som är stressade och blir sjuka av stress många gånger blir uppmanade att sänka sina ambitionsnivåer i stället för att få hjälp med hur de kan tänka för att kunna fortsätta prestera, men på ett hållbart sätt.

I dag lever Sandra som hon lär. Men hon är noga med att poängtera att det inte är samma sak som att hon är perfekt.

–Jag är mänsklig och har också gamla beteendemönster som sitter starkt, som jag ibland fastnar i igen. Som en ambitiös person med passion, driv och engagemang och ett tydligt varför befinner jag mig ofta utanför min komfortzon. Det innebär att jag möter nya begränsande tankar och föreställningar och även att gamla kommer upp igen. Men att leva som man lär innebär att jag då leder mig själv ut ur dem och in på den vägen där jag vet att jag vill vara. Ju längre tid du har tränat ditt inre ledarskap, desto snabbare går den omställningen, säger Sandra.

Annons

Sandra Furulund: 7 tips för att prestera hållbart

1. Bestäm dig. Bara du kan göra valet att prioritera din hälsa och ditt välmående.

2. Träna upp och utveckla ditt inre ledarskap.

3. Använd din kunskap. Våga använda vetskapen du har om vad som är goda vanor för att kunna jobba smart och må bra – låt den inte stanna som kunskap i huvudet.

4. Se inte problem och utmaningar som något som stör. Träna dig i ta dig an dem med lösningsfokus och mental klarhet.

5. Våga agera och vara på ett sätt som du vet att du mår väl av. Stå fast vid det även när det innebär att du inte gör och är som alla andra.

6. Planera in pauser. Se till att du lägger in små mikropauser under dagen där du tar några minuter till att stanna upp och varva ner.

7. Våga säga nej och vara otillgänglig på din lediga tid. Prioritera det som du vill och behöver göra i första hand och se till att koncentrera din insats till att prestera när du faktiskt jobbar för att sedan kunna vara ledig. Och se till att boka in den lediga tiden först i din kalender.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons