Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Du kan bränna kalorier – hemma i badkaret

29 mar, 2017 
AvFemina
Att ta ett långt varmt bad i en timme ökar kaloriförbränningen med 80 procent. Det visar en studie vid Loughborough University i Storbritannien.
Annons

Studien genomfördes på tio otränade män som fick ta ett 40 grader varmt bad i en timme. De fick också cykla i motsvarande tid – och sedan jämfördes vilka värden de hade efter de två olika aktiviteterna.

Det visade sig att männens blodsockervärden sänktes mer av badandet än av cyklandet. Hur man kan sänka blodsockervärdena är främst intressant vid behandlingen av diabetes.

En annan effekt var att badarnas kaloriförbränning ökade med 80 procent. Under sin sköna stund i vattnet brände männen i snitt 126 kalorier var, vilket motsvarar en halvtimmes promenad. När de cyklade brände de mer: i snitt 630 kalorier.

Det lönar sig alltså mer att träna än att slappa i badet, men forskningen kan vara ett steg på vägen för att hjälpa människor med höga blodsockernivåer som av någon anledning inte kan motionera.

Exakt vad resultatet beror på vet forskarna inte, men de tror att värmechockproteiner, som är en del av kroppens försvarssystem och bildas vid stora temperaturhöjningar, kan vara inblandade.

Artikeln publicerades ursprungligen på mabra.com.
Källa: theguardian.com och bbc.com
Foto: Shutterstock

Annons