Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Enorma hälsofördelar med att cykla till jobbet

26 apr, 2017 
AvMalin Karlberg
Cykelpendling till jobbet kan nästintill halvera risken att dö i förtid, visar ny forskning.
Annons

Personer som cyklar till jobbet förbättrar sin hälsa dramatiskt, visar en omfattande brittisk studie som just publicerats i British Medical Journal. Forskarna kallar resultaten av studien ”svindlande” och menar att de som cykelpendlar till kontoret minskar sin risk att dö i förtid med 41 procent, jämfört med de som promenerar eller åker bil, buss eller tåg.

Mest dramatisk var cyklingens förmåga att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, den främsta dödsorsaken hos såväl kvinnor som män. Cykelpendlare löper en 46 procent lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar – och en 52 procent lägre risk att dö till följd av hjärt-kärlproblem, upptäckte forskarna, som följde drygt 250 000 personer under fem års tid.

Annons

Cyklandet visade sig även förebygga cancer. De som cyklar till jobbet regelbundet minskar risken att drabbas av cancer med 45 procent – och risken att dö i cancer med 40 procent, enligt studien.

Regelbunden motion är oerhört viktigt för den som vill leva länge och må bra – men många prioriterar i dag bort träningen på grund av tidsbrist. Då kan cykelpendling vara ett perfekt sätt att få in träning i vardagen, menar forskarna.

Cyklar du i syfte att leva längre vill vi också påminna om att aldrig cykla utan hjälm.

Källor: DH.se, theconversation.com
Foto: IBL

Läs även:

Annons