Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Melatonin kan minska risken för svår covid-19

13 nov, 2020 
AvVivvi Alström
FotografShutterstock/TT
Det kroppsegna sömnhormonet melatonin styr vår dygnsrytm och hjälper oss att komma i säng i tid. Men det kan också skydda mot coronaviruset och covid-19, visar en ny studie.
Annons
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

Personer som tar melatonin för att somna lättare löper 30 procent lägre risk att få covid-19. Det visar en amerikansk studie som är publicerad i den medicinska tidskriften PLOS Biology. Forskarna bakom studien tror också att det kan användas för att behandla sjukdomen.

Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen där det hjälper oss att reglera dygnsrytmen. Det fungerar också som en stark antioxidant som skyddar cellerna mot skador. Vår produktion av melatonin minskar dock när vi blir äldre. Melatonin används också som läkemedel vid insomningsbesvär. Sedan en tid tillbaka kan man köpa det utan recept i Sverige.

Melatonin minskar risken för svår covid-19

I den nya studien har forskarna analyserat covid-data från patienter på Cleveland Clinic i USA. Man såg då att det var en lägre sannolikhet att den som använder melatonin testar positivt för covid-19.

Man såg även att risken för svåra komplikationer, till exempel sepsis (blodförgiftning) och ARDS (livshotande andningssvikt) var lägre hos dem som åt melatonin. Hormonet tycks skydda särskilt lungorna.

Annons

Corona: Prata med läkare innan melatonin

– Det här betyder inte att man ska börja ta melatonin utan att prata med sin läkare först. Det krävs mer forskning för att kunna fastslå fördelarna med melatonin mot covid-19, säger studiens ledare Feixiong Cheng på Cleveland Clinic's Genomic Medicine Institute i ett uttalande.

Melatonin är antiinflammatoriskt

I andra studier har man också sett att melatonin fungerar antiinflammatoriskt. Melatonin kan också dämpa de cytokiner som kopplas till de svåra cytokinstormar som gör covid-19 livshotande. Dessutom verkar det finnas en koppling mellan melatoninhalten och chansen att överleva efter att ha vårdats i respirator.

Man vet också att fladdermöss, som är den troliga smittkällan till människor har högre halter av melatonin i blodet. Det skulle kunna förklara varför de klarar sjukdomen bättre än människor.

Läs mer:

Annons