Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Terapeuten: 3 saker alla sunda relationer har gemensamt

27 feb, 2018 
AvNanna von Knorring
Kärlek, gemensamma intressen och fjärilar i magen. Det finns många viktiga beståndsdelar i ett lyckligt förhållande och vilka man prioriterar varierar från person till person. Men enligt terapeuten John Kim finns det några viktiga egenskaper som alla sunda relationer har gemensamt.
Annons

Många hoppas att relationen till deras partner ska vara livet ut. Par som firar guld- eller silverbröllop får ofta dela med sig av sina tips om hur man håller kärleken vid liv och svaren varierar ofta, precis som alla relationer är unika.

Terapeuten John Kim, som även skriver för Psychology Today, menar dock att alla sunda, långvariga parrelationer har tre gemensamma egenskaper efter att nyförälskelsefasen är över. Utan de tre egenskaperna saknar förhållandet ben att stå på och då kommer det vara svårt att behålla en sund relation på lång sikt.

”Sunda relationer är uppbyggda. De kräver tid, arbete, tålamod och en blick inåt”, skriver John Kim på Psychology Today.

Här följer tre egenskaper som är viktiga för att få relationen att hålla – enligt terapeuten:

1. Rum för individualitet

I ett sunt förhållande fortsätter båda parter ha sina egna liv även om de är tillsammans. Man har helt enkelt sina egna rum i det gemensamma livet. Annars riskerar du bli beroende av din partner, vilket inte är positivt för någon på lång sikt.

Annons

”Många misstar den här känslan för intensitet eller för hur mycket de älskar någon, men det är inte kärlek. Det är två personer utan gränser och självkänsla”, skriver John Kim på Psychology Today.

2. Samma värderingar och mål

I ett lyckligt förhållande stöttar båda parter varandra och bryr sig om varandra. ”Hälsosam kärlek kräver att man är vänd mot samma håll”, skriver John Kim och förklarar vidare att det innebär att man stöttar, lyssnar, bryr sig om och kommunicerar med varandra – utan att ta över och fatta den andras beslut i livet. Även om man självklart får ha åsikter, så bör man respektera den andras beslut. Samma värderingar och mål i det stora hela bygger även grunden för en hållbar relation och känslan att man tillhör ett lag.

3. Tillit till varandra

Den tredje och sista komponenten i en sund relation är tillit, enligt terapeuten John Kim. Tillit är det som håller ihop er två, men det behöver tas om hand, förtjänas och upprätthållas.

”Många tror att tillit är inbyggt för att man har varit tillsammans en viss tid, för att man bor tillsammans eller för att man har gift sig. Tillit är inte konstant. Tillit är inte en som en lampknapp. Tillit är som en eld.”

Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons