Härliga skärgårdsöar du kanske inte besökt
1:09

Efter reklamen: Härliga skärgårdsöar du kanske inte besökt

(1:09)

Slå på ljud

Upptäck södra Öland på två hjul

Cykelutflykt på Öland

En välbehövlig paus under cykelturen.

Håkan Sandbring/TT

Bortom norra Ölands välkända turistmål finns flera mindre kända smultronställen på den södra delen av ön. Som Capellagårdens fantastiska trädgård med ekologisk grönsaksodling, rosarium, buddlejabibliotek och flera olika idéträdgårdar skapade av skolans trädgårdselever. Det rofyllda trädgårdskaféet är värt ett besök i sig, liksom hantverksbutiken med sina vackra ting skapade av skolans elever.

Capellagården ligger i konstnärsbyn Vickleby, en utmärkt utgångspunkt för att utforska södra Öland. Här kan man checka in på anrika Bo Pensionat, ett charmigt pang med blommiga tapeter, knarrande trägolv och stor trädgård. Då har man både det säreget karga naturområdet Alvaret och flera fina cykel- och vandringsleder alldeles runt knuten. Ölands platta landskap gör det extra trevligt att cykla här. På cyklapaoland.se finns tips på turer och Ölands cykeluthyrning har hyrcyklar i Mörbylånga.

Längs vägen finns flera energigivande depåer: exempelvis Fröken Frankenstein (Sveriges mest idylliska chokladfabrik) i Gårdby, Havtornsgården i Triberga och Strandnära utanför Mörbylånga. www.olandscykeluthyrning.se

www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-vicklebybo-pensionat/

www.capellagarden.se

frokenfrankenstein.se

www.havtornsgarden.se

www.strandnara.com

Fjällvandra i Jämtland med lyxig touch och 3 andra enkla vandringar

Tångsafari och kajakpaddling på Västkusten

Linnéa Sjögren anordnar tångsafari utanför Grebbestad.

Häng med proffset Linnéa Sjögren på tångsafari!

Anders Deros/TT

Under ytan längs Västkusten finns ett helt skafferi av klimatsmarta, hälsosamma och goda delikatesser i form av olika sorters tång. Bästa sättet att lära sig mer om dessa underskattade råvaror är att följa med tånggurun Linnéa Sjögren på en tångsafari utanför Grebbestad i norra Bohuslän.

En bra bas för utflykter i området är Everts sjöbod, ett B&B vid havet i fiskesamhället Grönemad. Familjen som driver det erbjuder en rad olika båtturer med skaldjurstema – och grannen Skärgårdsidyllen lockar med kajak, yoga och SUP-paddling.

Ett annat närliggande paradis för naturälskare är Koster, som omges av Sveriges enda marina nationalpark och Sveriges första snorkelled. De nästan bilfria öarna utanför Strömstad passar också perfekt att upptäcka till fots eller på cykel.

catxalot.se

evertssjobod.se

www.skargardsidyllen.se

Kustvandra och yoga i Halland

Steningestrand nära Halmstad.

Folktomt och vackert på Steningestrand.

Anders Tukler

Vandring förknippas ofta med fjällen eller skogen, men längs Sveriges kuster finns också flera fina vandringsleder. För den som föredrar saltstänkt vandring med fri horisont finns exempelvis Steningekustens naturreservat i Halland. Här väntar strandnära vandring och platser som i folkmun kallas för Havriket, Guds gröna ängar och Champagneklippan.

Dessutom finns ett svårslaget basläger i form av Steninge kuststation, en vitmålad och maritimt inredd villa vid stranden mellan Falkenberg och Halmstad. Här erbjuds vandringspaket med bland annat klimatsmart middag och en WWF-certifierad drömfrukost. Kuststationen erbjuder också yogaretreater, temavandringar och uthyrning av kajaker och SUP-brädor.

kuststationen.se

Guide: Skärgårdspärlor att upptäcka i sommar – från norr till söder

Kombinera kultur och natur i Skåne

Untitled av Kathleen Schimert på Wanås konst.

Konstverket Untitled av Kathleen Schimert 1996 är en del av den permanenta utställningen i Wanås slottspark.

Gran Gustafson

Runtom i landet finns flera fina besöksmål för dig som vill kombinera natur och kultur. Ett av de främsta är Wanås Konst i nordöstra Skåne. I parken och bokskogen runt Wanås gods visas konst i världsklass. Den permanenta samlingen består av 70 verk, däribland Ann-Sofi Sidéns kissande bronsstaty, Yoko Onos önsketräd och Marianne Lindberg De Geers ljudinstallation Jag tänker på mig själv. Sommarens tillfälliga utställningar består av Martin Jacobsons gigantiska, handmålade kulisser från Jonas Gardells föreställning Queen of F*cking everything samt Rana Begums abstrakta former inspirerade av barndomens naturupplevelser. Wanås lockar också med ett högklassigt hotell, restaurang och butik.

Två andra tips för konst- och natursugna: Pilane på Tjörn och Kivik Art Centre i Skåne.

www.wanaskonst.se

Vildmarksbastu och ridning i Jämtland

Jämtlandsfjällen bjuder på nästintill oändliga möjligheter till friluftsliv och äventyr. I sommar har Skistar gjort en rekordsatsning och bland annat utvecklat vandringen med nya leder. Och för äventyrliga familjer finns Holiday Clubs koncept Active Inclusive som inkluderar en uppsjö olika aktiviteter i naturen.

Föredrar man en mer stillsam utgångspunkt finns flera fina fjällhotell i byarna runt Åre. Exempelvis Kallgården, som lockar med bland annat vandrings- och yogapaket, fjällridning, skogsbad och vildmarksbastu.

www.hotelkallgarden.com

Cykling i Jämtlandsfjällen

Upplev Jämtlandsfjällen från cykeln.

Christian Örnberg/TT
Mest läst