Minns du vinnarna av Melodifestivalen?
Slå på ljud

CAROLAS MÖSSMISS I KIRUNA

Expressen, mars 2008.

Det skulle bli Carola Häggkvists storstilade 25-årsjubileum i Melodifestivalen.
I stället slogs hon och duettpartnern Andreas Johnson ut redan i Andra chansen av Nordman 2008.

Men det var så att säga bara tofsen på mössan.

The one and only klev av planet i Kiruna iklädd en huvudbonad som enligt samisk kultur och tradition normalt bärs av äldre och gifta män (hur normalt det nu är att genusbestämma en mössa). Men livat blev det.

”Som att jag skulle åka till USA och sätta på mig en fjäderskrud i ett indianreservat. Hur skulle det se ut?” dundrade en ledamot i Sametinget och det hotades med röstbojkott.

Om det var var mössan som bidrog till en av de största skrällarna i modern Melodifestivalenhistoria får vara osagt, men schlagerstjärnan själv sammanfattade dramat med att hon ”brändes på bål”.

JONAS OCH MARK SEXHETSADE MOT DANNY

Danny Saucedo var programledare för Melodifestivalen 2013.


Det var redan från start ingen lätt plats att ta bredvid Gina Dirawi som briljerade som programledare 2013, men frågan är om det hjälpte eller lyfte Danny Saucedo att äkta paret Jonas Gardell och Mark Levengood ”hejade på” från sidlinjen (läs Twitter).

”Danny raring, bry dig inte om gnället om att du läst innantill. Med en kropp som din ska du inte behöva kunna läsa överhuvud­taget”, skrev Gardell medan maken Levengood hakade på: ”Kanske lite suddigt – Men uppriktigt sagt, som fotograf bryr jag mig inte när jag tar Danny bakifrån!”.

Sexistiskt och sunkigt, rasade kultureliten med bland andra komikern Karin Adelsköld och manusförfattaren Peter Birro, medan frilansjournalisten Joakim Lamotte skrev ett osande debattinlägg på SVT: ”Även om ni båda tänker på Danny när ni ligger med varandra, får ni gärna hålla det för er själva. Det blir inte roligt. Det blir bara gubbsjukt.”

NICK BORGEN OCH IT-REVOLUTIONEN SOM KOM AV SIG

Nick Borgen i Melodifestivalen 1997

När du inte trodde att det kunde bli konstigare än när han några år tidigare hade försökt tuta i oss att We are all the winners med ex-friidrottarna Erica Johansson och Maria Akraka och Erica Johansson i kören, så fanns det en växel till.

World Wide Web från 1997.

Nick Borgens hyllningssång till internet med dataföretagsledaren Helen Wellton som doa levererande inte precis textrader som fick oss att brodera bonader:
”Här lever jag lycklig. Här finns ingen stress. Här är min nya webbadress”.

LOTTA ENGBERG FICK COLA I VRÅNGSTRUPEN

LOTTA ENGBERG i Melodifestivalen 1987
Och när vi ändå är inne på text och titlar – så blev ju inte heller Lotta Engbergs solopremiär i musiktävlingen 1987 någon succé i just den bemärkelsen.
Jo, hon vann den svenska uttagningen och fick åka till Bryssel och representera sitt land.

Men nej, Fyra bugg och en Coca Cola fick man inte sjunga, för det var reklam.
Klart att man kan förstå att det blev panik i svensklägret men det är ändå inget försvar.

Boogaloo dansar rock’nråla (spela freestyle med fräck musik).

Det MÅSTE ha funnits något annat.

MONICA Z KAMMADE NOLL

Carli Tornehave och Monica Zetterlund i Melodifestivalen 1963

Kanske är 1963 det bästa exemplet på att stil och smak inte behöver vara ett vinnande koncept varken i Melodifestivalen eller hos storasyrran Eurovision Song Contest.
Det var bara andra året som folket fick vara med och rösta och Monica Zetterlund (flankerad av Carli Tornehave) tog hem den svenska tjottaballongen med bidraget En gång i Stockholm, i dag ansedd som en jazzballad av mästerligt snitt.

I ESC däremot gick det inte lika galant. Monica Z inte fick en enda röst av de europeiska tittarna (inte ens norrmännen, kjempetorsk!)

Niklas Strömstedts I morgon är en annan dag framförd av Christer Björkman 1992 och som kom näst sist med nio poäng, framstår som rena framgångssagan i jämförelse.

JAN GUILLOU SOM VAMPYR – NEVER FORGET

Hur man än räknar – 1986 var året som hade ALLT.

Sverige hade bränt pengarna på att arrangera ESC året innan efter Herreys Diggiloo-seger 1984 och någon hade kommit på den briljanta idén att ersätta live-akterna och orkesterdiket med förinspelade videor.

Eller som programledaren Lennart Swahn förtydligade när han äntrade sändningen misstänkt glad i hatten: ”samtliga bidrag får vi alltså se på videokassetter”.

(strax innan han döpte om Ingela ”Pling” Forsman till ”Ingela Forsberg”)

Dan Tillberg sjöng ABCD, Anna Book ABC och Christer Sandelin och hans Style-kompisar halkade runt på en Finlandsfärja och låtsades att de reste Dover–Calais.
En ung tjej från Vetlanda vid namn Lena Philipsson levererade en av tidernas bästa bidrag med Kärleken är evig men fick se sig slagen av Monika Törnell och Lasse Holm som hällde målarfärg över varandra på ett konstgalleri.

Och då, DÅ inträffar ögonblicket i Melodifestivalens stolta historia som aldrig kommer gå att blinka bort.

Jan Guillou dyker upp som blodtörstig vampyr i Git Perssons bidrag Du förför mig.
Låten slogs ut men minnet är evigt.

RANELID-GATE

Att kombinationen författare och Mello är en känslig potatis fick också Björn ”Ingen har sålt så många böcker som jag” Ranelid erfara när han presenterades som tävlande tillsammans med sångerskan Sara Li 2012.

När en SVT-reporter frågade: ”Det ska inte uppfattas som ett skämt, eller?”, blev Björn ”Ingen annan svensk författare har talat inför fler människor” så förbannad att han krävde att intervjun skulle tas bort från SVT:s hemsida.

Efter att ha röstats direkt till final skrev Leif GW Persson i Expressen att Ranelid gett festivalen ett ansikte med sin solbränna och sina vita tänder och en krönikör i Svenska Dagbladet menade att han hade ”dödat” Melodifestivalen.

Då röt Björnen i från tårna.

I ett öppet brev i Expressen skrev Björn ”Jag har medverkat i alla de största produktionerna i Sveriges Television.” Ranelid att han övervägde att inte ställa upp i ­finalen och deklarerade: ”Jag har i svensk press blivit sämre behandlad än terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.”

Hrm, nja.

När bidraget Mirakel framfördes och landade på en sistaplats i finalen stod Ranelid dock och alltjämt på scen.

HENRIK DORSIN SKAPADE KALLT KRIG

En björn, några kosackdansare och utmanande tjejer med röda stjärnan på trosorna.

Humorkolletivet Grotescos mellanakt Tingeling goes Russia i Melodifestivalen 2009 hade det mesta… som fick Ryssland att se rött.

Reaktionen från öst efter sketchen lät inte vänta på sig och tonen i det officiella uttalandet från ryska ambassaden var allt annat än uppsluppen:

”Vi kan inte reagera på excentriciteter från några galningar vars Rysslandsfobi snarare borde placera dem på mentalsjukhus än på Globens scen.”

SVT skickade blommor till ambassaden som ursäkt innan man tog tillbaka ursäkten då det hade uppfattats som ett offentligt agerande från SVT:s ledning.

Frostigt värre.

THORSTEN FLINCK SLANT MED HANDEN

Jag reser mig igen dundrade Thorsten Flinck med sin mest dramatiska Dramaten-stämma och slog ut Sean Banan i en rafflande duell i Andra chansen.

Allt såg så rörande fint ut i 2012 års upplaga av festivalen – tills mannen som just hade rest sig råkade halka med handen i Green room rakt över rumpan på programledaren Gina Dirawi.

”Oj, oj, han rörde mig på röven. Pappa, såg du det där”, tjoade Gina Dirawi som dock hävdade att hon tog tilltaget med ro. Det gjorde inte tv-tittarna, twitter-domarna eller Gina Dirawis pappa. ”Jag vet att Gina är emot sådant, och SVT måste hantera detta. Det är inte okej på något sätt”, sa Saleh Dirawi till Aftonbladet" om skamgreppet.


JESSICA ANDERSSON HOTPANTS FÖR HETA FÖR BERT

När Jessica Andersson ställer sig på scen i årets upplaga av Melodifestivalen blir det hennes åttonde (!) gång. Första var 2003 med vinnarlåten Give me you love som framfördes av Fame-duon som spottades ut som en produkt av Bert Karlssons Fame Facory-fabrik i Skara.

Kanske var skivbolagsdirren putt över att Jessica tre år senare var tillbaka solo – och Bert Karlsson iklädde sig rollen som stilguru.

Medan Jessica Andersson blev så besviken när hennes låt Kalla nätter slogs ut att hon grät inför kamerorna, skyllde Bert nederlaget på Jessicas lilaglansiga korta byxdress. Porrchocker fungerar inte i Melodifestivalen, hävdade Karlsson och berättade vitt och brett om att han hade spytt ned sitt hotellrum av oanständigheten.

Ska bli spännande att se vad Bert Karlsson sätter för betyg på de kvinnliga deltagarnas utseenden den här gången.

Verkligen. Jättespännande.

Läs mer:
Sommaren 85 – här är prylarna och kläderna vi aldrig vill ha tillbaka

Listan: Här är 29 bra saker som faktiskt hände under skitåret 2020

Malin Roos: Tack Annette Kullenberg för dina livsråd
Mest läst