Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

10 saker du kanske inte visste om Magdalena Andersson

23 aug, 2021 
AvMalin Roos
FotografTT
"Jag vill inte bli folklig" deklarerade hon i en intervju med Expressen för två år sedan.
I dag blev hon historisk som Sverige första kvinnliga statsminister.
Här är 10 saker du kanske inte visste om Magdalena Andersson!
Annons
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

Sedan Stefan Löfven lite oväntat droppade bomben i sitt sommartal, att han skulle avgå som ordförande för Socialdemokraterna och som statsminister, har Magdalena Andersson varit den hetaste kandidaten att ta över.

– Om det inte blir Magdalena Andersson skulle jag bli väldigt förvånad, sa till exempel Mona Sahlin till SVT, det närmaste en kvinnlig statsminister vi hade kommit i det här landet, och utvecklade:

– Hon är tydlig, orädd och väldigt modig vilket jag tror är väldigt viktigt.

Magdalena Andersson blev ny statsminister

När Magdalena Andersson utsågs till finansminister vid regeringsskiftet 2014 var hon den första kvinnan på posten någonsin i en S-regering.

Onsdagen den 24 november 2021 - 100 år efter införandet av kvinnors rösträtt i det här landet, stod det klart att hon blir historisk även vid den högsta politiska befattningen. När riksdagen hade röstat hette Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson.

Ut gick Stefan, in kom Magdalena Andersson.

Sedan 1876 har Sverige haft 44 statsminstrar, alla män. I en tidigare intervju med Expressen svarade Magdalena Andersson själv på frågan hur det kunde komma sig att Sverige (till skillnad från alla andra länder i Norden) aldrig haft en kvinna på den tyngsta politiska posten.

Annons

– Man borde ägna den frågan många och långa seminarier. Det finns säkert många olika faktorer. Men det skulle vara jättespännande om det kunde diskuteras mer av genusforskare som kan ha tankar omkring det. Det är inte så att jag sitter inne med ett enkelt svar, sa "Magda" som hon kallas av vänner och kollegor.

Här en snabb-guide till Sveriges nya statsminister:

Magdalena Andersson i maktens korridorer.
Magdalena Andersson är Sveriges nya statsminister.

Växte upp som endabarn

Magdalena Andersson växte upp i villaområdet Norby i Uppsala, som enda barn till två samhällsengagerade föräldrar.
Mamma Birgitta var gymnasielärare i samhällskunskap och pappa Göran (som gick bort i Alzheimer vid 70 års ålder), var lektor i statistik vid universitetet.

Blev socialdemokrat av Rapport

Blev socialdemokrat i hjärtat när hon som barn satt i tv-soffan och såg Rapports nyhetssändningar.

Annons

"Att som barn se den fattigdom som finns i andra delar av världen och som drabbade andra barn påverkade mig mycket, berättade finansministern i en intervju med Expressen.

Hon var 16 år när hon gick med i partiet.

Stjärna i skolan

Magdalena Andersson brukar kallas "mest välutbildad i regeringen",

Gick ut gymnasiet med elva femmor, två fyror och en tvåa - i gymnastik.

Hon har också bedrivit studier på Harvard i USA.

Det är kul med vårbudget, tycker "Magda", som hon kallas.

Valde Handels - för att det var tuffast

Magdalena visste tidigt att hon ville utbilda sig till civilekonom men att valet föll just på Handelshögskolan i Stockholm, var för att det var svårast att komma in där, har hon berättat i intervjuer.

Magdalena Andersson har varit tävlingssimmare

Brukar beskriva sig själv som tävlingsmänniska och har också ett förflutet som tävlingssimmare på elitnivå.

Annons

Hon tränade upp till nio gånger i veckan, alla kvällar och helger och hann bli uttagen till SM, innan hon tröttnade och lade simdräkten på hyllan.

Raggades upp av Göran Persson

Magdalena Andersson hade knappt gått ut Handels förrän dåvarande partiledaren Göran Persson ringde och erbjöd henne jobb som sakkunnig hos honom.

Därefter blev hon statssekreterare hos dåvarande finansminister Pär Nuder och så småningom rådgivare hos Mona Sahlin.

Om makten har hon sagt i Expressen:

"Jag har alltid gillat att bestämma. När jag var barn drömde jag om att vara Konsum-föreståndare, det är också en ledarskapsfunktion".

Gift med en professor

Magdalena Andersson är inte den som dräller runt på mingelmattor precis med sin familj, men gift är hon med Richard Friberg, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan.

De träffades när de båda pluggade ekonomi under 90-talet och gifte sig 1997 på en bygdegård utanför Uppsala.

Annons

Paret har två barn och bor i Nacka utanför Stockholm.

– Richard är min själsfrände och står för väldigt mycket trygghet i mitt liv. Och så har vi väldigt roligt tillsammans, sa Magdalena Andersson i en intervju med Svensk Damtidning.

Firar midsommar på Instagram

Sveriges första kvinnliga statsminister har i dag drygt 10 000 följare på Instagram där hon inte heller visar upp sina barn ("min familj är inte en del av mitt offentliga liv") men gärna postar bilder på när hon gör saft av älgört och firar midsommar i landskapsdräkt.

Läser Östergren och Sandgren

I en intervju med tidningen VI i början av året kom den tidigare finansministern ut som kulturtant. Magdalena Andersson berättade att sista pjäsen hon hann se innan coronapandemin släckte teatrarna, var Sufflören på Dramaten - och att hon jublade när Lydia Sandgren fick Augustpriset för Samlade verk.

Annons

– En väldigt kaxig debutroman med många lager, stark berättarröst och ljuvliga göteborgsmiljöer, löd omdömet från Magdalena Andersson som hade

Klas Östergrens Renegater på tur på nattygsbordet. Men först skulle läsa

Gangsters, för att få ordning i triologin.

Nya statsministern gillar att klättra

När Magdalena Andersson var 24 år började hon bestiga berg tillsammans med sin då blivande make. Favoritklipporna finns i bergskedjan Dolomiterna i Italien men hon klättrar enligt egen utsago gärna i klipporna hemmavid runt Nacka också.

Hur högt Magdalena Andersson kunde klättra i den politiska karriären fick vi svar på den 24 november 2021, när Sverige fick sin första kvinnliga statsminister.

Annons