Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

10 svenska kändisar minns Burt Bacharach – efter hans död

10 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, Andreas Bardell/Aftonbladet
Det musikaliska geniet tillika amerikanska kompositören Burt Bacharach har gått ur tiden.
Nu låter våra svenska musiker berätta om hans betydelse för deras karriärer – och om privata mötena med den framlidna ikonen!
Annons
10 ögonblick vi minns från Allsång på SkansenBrand logo
10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

Onsdagen den 8 februari somnade legendaren tillika världskända amerikanske kompositören Burt Bacharach in vid 94 års ålder. Under 1900-talets andra hälft var han en av de mest framstående kompositörerna av pop- och filmmusik – och är minst lika relevant i dag, i och med de odödliga musikstycken som återfinns i den otroliga låtskatten.

Trots att Burt uttryckt att han helst jobbade ensam, så skulle journalisten Hal David bli hans långvariga samarbetspartner genom karriären. Burt skrev musik och Hal satte ord till tonerna. Genialiteten i denna musikaliska duo har liknats vid den av John Lennon och Paul McCartney.

Annons

Musikkännare har beskrivit Bacharachs storhet genom att sätta fingret på hans förmåga att få komplex musik att låta enkel. Burt hade bakgrund inom jazzen, vilket färgade hans sätt att skapa musik på ett mindre konventionellt sätt.

Även om man inte har någon relation till kompositören, så har man med största sannolikhet kommit i kontakt med hans hantverk. Låtar som I say a little prayer, What the world needs now is love och Raindrops keep fallin on my head är bara några av dem.

Nu berättar våra svenska kändisar om hur de minns kompositören med värme.

Carola Häggkvist

År 2001 tilldelades Burt Bacharach det svenska Polarpriset. Vid en pampig prisutdelning i Berwaldhallen i Stockholm var Carola Häggkvist en av de som fick äran att uppträda för prismottagaren. Hon sjöng låten That's what friends are for.

”Må hans minne alltid få leva genom hans många varma sånger som förgyllt musikscenen i flera decennier […] Jag är så tacksam för den stora äran att att jag fick sjunga en av Burts största hits inför honom”, skriver schlagerartisten till DN.

Annons

Charlotte Perrelli

Under torsdagen den 9 februari, när Sverige nåddes av beskedet om kompositörens död, delade artisten Charlotte Perrelli en story på Instagram i vilken det uppmärksammas att hon var en av de som sjöng för Burt vid Polarprisutdelningen 2001.

”Han hann med att skapa många fantastiska, tidlösa melodier. Även han nu inte finns kvar i livet så kommer han leva vidare genom sin musik.”

Skärmdump på Charlotte Perrellis Instagram story.

Pernilla Andersson

Sångaren Pernilla Andersson låter meddela, med hela fyra inlägg på Instagram, att Burt Bacharach varit en av hennes absolut favoriter (som skrivit ”miljarder” bra låtar) sedan tidig ålder.

Annons

Hon uttrycker dessutom hur Burts musik hjälpte henne att få kontakt med sin alzheimersjuke far, innan han gick bort i sviterna av sjukdomen år 2019.

Niklas Strömstedt

Artisten Niklas Strömstedt är en av alla de svenska musiker som nu hyllar Burt Bacharachs betydelse.

”This house is empty now. Sov gott Burt!”, skriver han på Instagram.

Anne-Lie Rydé

Anne-Lie låter meddela hur hon kände år 1977 när hon fick möjlighet att träffa barndomsidolen för en intervju

Annons

”Burt Bacharach. Min stora idol sen tidigt 60-tal och en tidlös ikon som skapade musikalisk magi. Jag intervjuade honom för Månadsjournalen på Grand Hotel i Stockholm 1997 och kände mig extremt starstruck och nervös innan men han var en cool katt och det blev ett riktigt bra möte. Sov gott, maestro”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Micael Bindefeld

Även den svenska pr-konsulten och festfixaren Micael Bindefeld fick möjligheten att träffa Bacharach under dennes livstid. De jobbade till och med tillsammans under en period. Något som Micael beskriver som ”en dröm som gick i uppfyllelse”.

Annons

– Jag har otroligt fina minnen av honom. Han var en av mina husgudar, säger Bindefeld till DN. Han fortsätter:

– Det är fantastiskt med någon som har en sådan oerhörd låtskatt, någon vars musik blivit så älskad och tolkad så många gånger.

Benjamin Ingrosso

Benjamin Ingrosso var även han djupt imponerad av Burt Bacharachs gärning. I ett inlägg på Instagram story skriver han ”The goat” med stora bokstäver intill en bild på kompositören. ”Goat” är, i sammanhanget, en akronym för ”Greatest of all time”.

Skärmdump på Benjamin Ingrossos Instagram story.
Skärmdump på Benjamin Ingrossos Instagram story.

Anders Bagge

Anders Bagge låter meddela att även han hade Bacharach som idol och att han även hade en personlig koppling till musiken.

Annons

”R.I.P Burt Bacarach, du vara en av mina idoler. Pappa skrev många av hans svenska texter ”Du ser en man”, ”Regnet det bara öser ner”, ”Snart så stiger solen upp igen”Usch nu förlorade vi en av dom största legenderna”, skriver han i ett inlägg på Instagram intill en svartvit bild på ikonen.

Jan Gradvall

Popprofessorn Jan Gradvall, som frekvent besöker Nyhetsmorgon, berättar om historien bakom mötet med Bacharach backstage, under en av dennes konserter i Malmö.

Annons

”Tack för så många av tidernas vackraste melodier, Burt Bacharach. Två kandidater till bästa låt någonsin "I say a little prayer" (Aretha Franklin) och "Walk on by" (Dionne Warwick), båda av Bacharach-David. Här backstage i Malmö konserthus sommaren 2013 efter hans väldigt fina konsert där. Foto: Hasse Huss (för nervös för att hålla kameran stilla”, skriver han i ett inlägg på Instagram.

Magnus Carlson

Musikgruppen Weeping Willows frontman Magnus Carlson var en av de musiker som fick äran att träffa Burt Bacharach år 2001 i samband med att denne tilldelades det prestigefulla Polarpriset.

Annons
Se också: Carola Häggkvists stilresa genom årenBrand logo
Se också: Carola Häggkvists stilresa genom åren

– Vi träffades under repetitionerna, jag minns honom som en otroligt vänlig och varm person, säger Carlson till DN och fortsätter:

– På kvällen skulle jag framföra hans This guy's in love with you och jag var väldigt nervös. Jag fick ögonkontakt med Burt Bacharach i publiken och han måste ha sett det. Han log mot mig och gjorde tumme upp. Det fick mig att bli lugn, säger Carlson.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons