Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

11 bilder på prinsessan Margaretha du kanske inte sett förut

29 okt, 2021 
AvEMMA SANDERBERG
FotografTT
prinsessan Margaretha
Kungens fyra systrar håller alla låg profil, men den som befunnit sig allra mest i bakgrunden måste ändå vara kungens äldsta syster.
Prinsessan Margaretha bor sedan många år tillbaka i England och har själv sagt att hon aldrig tänker ställa upp på en intervju.
Annons
11 bilder på Victoria och Silvia – när de är lika gamlaBrand logo
11 bilder på Victoria och Silvia – när de är lika gamla

Kung Carl Gustafs äldsta syster, prinsessan Margaretha, fru Ambler, har hållit låg profil och levt hela sitt vuxna liv i det dolda. Hade tiderna varit som de är idag hade Margaretha, som är den förstfödda i syskonskaran, istället varit drottning.

Prinsessan Margaretha kunde ha blivit drottning

Successionsordningen ändrades först när kronprinsessan Victoria föddes och innan dess var det enbart pojkar som kunde bli tronföljare i Sverige. Så, prinsessan Margaretha kunde lugnt gifta sig med en icke-kunglig och flytta från Sverige som ung. Den 31 oktober fyller Margareta 87 år och det firar vi med att leta upp ett antal bilder i arkiven som ni kanske inte har sett tidigare.

Prinsessan Margaretha tillsammans med två hundar.

Prinsessan Margaretha föddes den 31 oktober 1934 på Haga Slott och var kronprins Gustav Adolf och prinsessan Sibyllas förstfödda dotter.

Annons
Prinsessan Margaretha tillsammans med sina föräldrar under en promenad i Hagaparken.





Prinsessan Margaretha och hennes tre yngre systrar kallades ofta för Hagasessorna. Först när Margaretha var 12 år föddes hennes lillebror, vår nuvarande kung Carl Gustaf.

Prinsessan Margaretha, 5 år.

Numera bor kronprinsessfamiljen på Haga Slott och det är prinsessan Estelle och prins Oscar som cyklar omkring på gården, men år 1939 var det prinsessan Margaretha som for förbi i full fart.

Annons
Prinsessan Margaretha, 8 år.

När Margaretha var 12 år gick hennes pappa tragiskt bort i en flygolycka. Strax därefter flyttade hela familjen från Haga och bosatte sig istället i prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet.

Prinsessan Margaretha i skidbacken,16 år.

Prinsessan Margaretha utbildade sig i klädsömnad på Märthaskolan och praktiserade under en tid som arbetsterapeut på Karolinska sjukhuset.

Annons

1964 gifte sig Margaretha med den engelske affärsmannen John Ambler. Bröllopet ägde rum i Gärdslösa kyrka på Öland.

Prinsessan Margaretha på sin bröllopsdag.

Strax efter bröllopet flyttade paret till Storbritannien, och där har prinsessan bott sedan dess. Hon separerade från John Ambler redan på 90-talet men de fortsatte vara gifta fram tills hans död 2008. Margaretha och John fick tre barn tillsammans, Sibylla, Edward och James.

Annons
Prinsessan Margaretha tillsammans med sin lillebror, dåvarande kronprins Carl Gustaf, 1964.
Prinsessan Margaretha tillsammans med sin och sin mor Sibyllas hund, 1962.


Prinsessan Margaretha bor i dag i byn Chipping Norton, Oxfordshire som ligger cirka en och en halvs bilfärd från London. Det är ett lugnt område på landet där Margaretha kan vara så privat som hon önskar. Hon har själv sagt till Expressen att hon aldrig kommer ställa upp i någon intervju.

Prinsessan Margaretha försöker underhålla prins Nicolas på prins Oscars dop 2016.

Hagasessorna och kungen sägs ha en fin och nära relation, trots att flera av syskonen bor utomlands som gör det svårare att ses ofta.

Annons
Alla Hagasessorna samlade på prinsessan Adriennes dop 2018.

Prinsessan Margaretha är inte den enda i den kungliga syskonskaran som valt att flytta utomlands, även lillasystern prinsessan Birgitta har flytt kylan och bor sedan många år tillbaka på Mallorca. När det vankas högtider och födelsedagar beger sig dock systrarna hem och träffar varandra mer än gärna.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons