Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sorgen, släkten och livet – 11 saker du inte visste om Ulla Löfven

19 jan, 2021 
AvMalin Roos
FotografTT
Ulla Löfven Stefan Löfven

Ulla och Stefan Löfven är först ut som kärlekspar i nya säsongen av Tillsammans med Strömstedts.
Den förre statsministern berättar att relationen fick en komplicerad start eftersom Ulla levde med en annan man när de träffades.
– Det kändes ju inte bra att vara den som tog initiativet till att en familj splittrades, säger Stefan Löfven i Tv4-programmet.
Femina berättar historien om Ulla Löfven från Skorped som flyttade in i Sagerska huset.


Annons
TV: Stefan Löfvens kärleksråd till Benjamin IngrossoBrand logo
TV: Stefan Löfvens kärleksråd till Benjamin Ingrosso

1. Växte upp som Ulla Arvidsson i Ångermanland

Ulla Löfven, född Arvidsson och tidigare gift Johansson, växte upp i lilla Skorped i Örnsköldsviks kommun.
Uppväxten präglades av att hennes mamma som var sjuk i astma, låg på sjukhus mycket. Detta berättade Ulla Löfven när hon 2015 ställde hon upp som sommarpratare för närradiostationen Radio Örnsköldsvik.

2. Mötte Stefan Löfven på jobbet

Stefan Löfven och hans Ulla möttes första gången 1987 när Ulla jobbade som chefssekreterare på industriföretaget Hägglund & söner i Örnsköldsvik.
Stefan Löfven var svetsare och skyddsombud på företaget och Ulla berättade i sitt sommarprat att hon satt vid sitt skrivbord när hon fick se en "okänd man" stiga in i chefens bås och börja leta efter något på skrivbordet: "Jag reagerade och undrade "Vad i hela fridens namn gör du?”."

Det var Stefan Löfven.

Ulla Löfven
Ulla Löfven, född Arvidsson, är statsministerfrun som gärna håller sig i bakgrunden.

3. Ulla Löfven hade varit gift tidigare

Ulla var tvåbarnsmamma och i ett äktenskap när de träffades, något som den tidigare statsministern Stefan Löfven tidigare har pratat om bland annat i en intervju med Sveriges Radio där han konstaterade att det handlade om en vänskap som utvecklades och att det var en turbulent tid: "Det var en period där det inte var populärt och att vara den som var skyldig till det".

Annons

I säsongspremiären av Tillsammans med Strömstedts berättar Ulla Löfven för programledarna Jenny Strömstedt och Niklas Strömstedt att hon, när separationen väl var ett faktum, valde att låta barnen bo kvar hos sin pappa, för att göra omställningen så odramatisk som möjligt.
Vilket inte heller var enkelt:

– Det var jobbigt, så klart. Jag kände mig som en väldigt dålig mamma. En mamma lämnar inte sina barn, säger Ulla Löfven till Jenny Strömstedt.

4. Sorgen slog ned på bröllopsdagen

Ulla Löfven förlorade inom fyra månader båda sina föräldrar och när bröllopet mellan den tidigare statsministern och hans Ulla skulle stå i november 2003, drabbades familjen av sorg igen.
Efter borglig vigsel i Tessinska palatset i Stockholm, kom beskedet att Stefans far, som låg på sjukhus, hade gått bort samma dag.

5. Ulla Löfven fick uppdrag inom Socialdemokraterna

Ulla Löfven höll sig gärna i bakgrunden under åren som statsministerhustru och har utryckt att hon också var tveksam till makens partiledaruppdrag.
Samtidigt har Ulla Löfven själv en bakgrund i Socialdemokraternas epicentrum.
När paret i början av 2000-talet flyttade till Stockholm för Stefans uppdrag som biträdande förbundsordförande och sedermera bas för IF Metall, jobbade Ulla som assistent åt dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin.

Ulla Löfven med Stefan Löfven i Kristinehamn.
Här med statsministern och Socialdemokraterna i Kristinehamn.

6. Berättade om sin tro för Carina Bergfeldt

När paret Löfven förra året gästade Carina Bergfeldts talkshow berättade Ulla Löfven i SVT-studion om sin gudstro och att psalmer är något som ger henne trygghet.

Annons

Statsministerns hustru avslutade också sin yrkeskarriär som kyrkopolitisk ombudsman.

7. Utan grannar i politikens högborg

I sitt sommarprat i Radio Örnsköldsvik 2015 vittnade Ulla Löfven om att det var lite konstigt att inte ha några grannar i en stor bostad som Sagerska huset, ens i kvarteret, men tillstod att "läget nära Drottninggatan och Operan är bra".

8. Hjärtat kvar i norr

Paret har dock kvar en sommarstuga i norr, i lilla Sörvåge utanför Örnsköldvik där de gärna spenderar ledig tid tillsammans.
Något som det kanske blir mer tid för nu när statsministerposten är överlämnad till Magdalena Andersson.

9. Släkten strider för BB i Sollefteå

Mindre känt är att "familjen" fortfarande är delaktig i politiken "hemma" i Västernorrland.

Nils-Gunnar Molin , som är en av frontfigurerna i ockupationen av BB i Sollefteå, är tillsammans med Ulla Löfvens syster Karin och har tidigare i Expressen berättat om "svåger-politiken".

Ulla Löfven, från Skorped till slottet.

10. Stefan Löfvens relation till barnbarnen

Stefan Löfven har i media uttryckt att han ibland ett styng av sorg över att inte ha några biologiska barn, men Ulla har två barn och barnbarn som är en viktig del i hans liv. "Jag tror inte att många vet, eller ens kan tänka sig, att han gärna gör bomben när han badar med barnbarnen", berättade Ulla i en intervju med Aftonbladet inför valet 2018.
Hos Tillsammans med Strömstedts säger Stefan Löfven:
– Jag kan tänka på det ibland, att det vore mysigt med någon som kallade mig pappa,

11. Kritik efter julklappen till Ulla

Under den första och mest alarmerande julen under corona-pandemin blev det stora rubriker när den dåvarande statsministern mot alla restriktioner gav sig ut på julklapps-shopping. Förklaringen var att han skulle köpa en aktivitetsklocka till sin hustru Ulla.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons