Ulla Löfven är gift med statsministern Stefan Löfven

SVT

1. Växte upp som Ulla Arvidsson i Ångermanland

Ulla Löfven, född Arvidsson och tidigare gift Johansson, växte upp i lilla Skorped i Örnsköldsviks kommun.
Uppväxten präglades av att hennes mamma som var sjuk i astma, låg på sjukhus mycket, berättade Ulla Löfven när hon 2015 ställde hon upp som sommarpratare för närradiostationen Radio Örnsköldsvik.

2. Mötte kärleken på jobbet

Ett par i 30 år, berättade de i premiären av "Carina Bergfeldt", men de möttes första gången 1987 när Ulla jobbade som chefssekreterare på industriföretaget Hägglund & söner i Örnsköldsvik. Stefan Löfven var svetsare och skyddsombud på företaget och Ulla berättade i sitt sommarprat att hon satt vid sitt skrivbord när hon fick se en "okänd man" stiga in i chefens bås och börja leta efter något på skrivbordet: "Jag reagerade och undrade "Vad i hela fridens namn gör du?”."

Det var Stefan Löfven.

Ulla Löfven

Ulla Löfven, född Arvidsson, är statsministerfrun som gärna håller sig i bakgrunden.

TT

3. Ulla Löfven hade varit gift tidigare

Ulla var tvåbarnsmamma och i ett äktenskap när de träffades och statsministern har i Sveriges Radio berättat att det var en vänskap som utvecklades men att det var en turbulent tid: "Det var en period där det inte var populärt och att vara den som var skyldig till det", sa statsministern i radiointervjun.

4. Sorgen slog ned på bröllopsdagen

Ulla Löfven förlorade inom fyra månader båda sina föräldrar och när bröllopet mellan den blivande statsministern och hans Ulla skulle stå i november 2003, drabbades familjen av sorg igen. Efter borglig vigsel i Tessinska palatset i Stockholm, kom beskedet att Stefans far, som låg på sjukhus, hade gått bort samma dag.

5. Ulla Löfven fick uppdrag inom Socialdemokraterna

Statsministerhustrun uttryckte i fredagens talkshow att hon inte gillar att blir igenkänd och medgav att hon länge var tveksam till makens partiledaruppdrag.
Ulla Löfven har själv också en bakgrund i Socialdemokraternas epicentrum.
När paret i början av 2000-talet flyttade till Stockholm för Stefans uppdrag som biträdande förbundsordförande och sedermera bas för IF Metall, jobbade Ulla som assistent åt dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin.

Ulla Löfven med Stefan Löfven i Kristinehamn.

Här med statsministern och Socialdemokraterna i Kristinehamn.

TT

6. Berättade om sin tro för Carina Bergfeldt

Ulla Löfven medgav i SVT-studion att särskilt psalmerna är något som ger henne trygghet och fick Benjamin Ingrosso att sväva ut i sin gudstro av bara farten.

Statsministerns hustru avslutade också sin yrkeskarriär som kyrkopolitisk ombudsman.

7. Utan grannar i politikens högborg

I sitt sommarprat i Radio Örnsköldsvik sa Ulla Löfven att det var lite konstigt att inte ha några grannar i en stor bostad som Sagerska huset, ens i kvarteret, men tillstod att "läget nära Drottninggatan och Operan är bra".

8. Hjärtat kvar i norr

Paret har dock kvar en sommarstuga i norr, i lilla Sörvåge utanför Örnsköldvik där de gärna spenderar ledig tid tillsammans.

9. Släkten strider för BB i Sollefteå

Mindre känt är att "familjen" fortfarande är delaktig i politiken "hemma" i Västernorrland.

Nils-Gunnar Molin , som är en av frontfigurerna i ockupationen av BB i Sollefteå, är tillsammans med Ulla Löfvens syster Karin och har tidigare i Expressen berättat om "svåger-politiken".

Ulla Löfven, från Skorped till slottet.

TT

10. Statsministern gör bomben med barnbarnen

Stefan Löfven har i media uttryckt att han ibland känt sorg och saknad över att inte ha några biologiska barn, men Ulla har två barn och barnbarn som är en viktig del i hans liv. "Jag tror inte att många vet, eller ens kan tänka sig, att han gärna gör bomben när han badar med barnbarnen", berättade Ulla i en intervju med Aftonbladet inför valet 2018.

11. Kritik efter julklappen till Ulla

Och för de som undrade vad som fick Sveriges statsminister att ge sig ut på julklapps-shopping under brinnande pandemin, vet vi nu svaret.

Ulla fick en aktivitetsklocka av tomten.