I förra veckan drabbades Luke Perry av en massiv stroke. Skådespelaren fördes akut till sjukhus där han vårdades nedsövd, men hans liv gick inte att rädda. Under måndagen somnade han in, 52 år gammal.

Perry slog igenom i kultförklarade Beverly Hills 90210 och dödsfallet skedde bara dagar efter nyheten om tv-seriens comeback. Enligt nöjessajten TMZ skulle skådespelaren gästspela i de nya avsnitten, men skrev aldrig något kontrakt då han redan hade en fast roll i ungdomsserien Riverdale.

Inspelningen av produktionen uppges ha pausats för att ge skådespelarkollegorna tid att sörja – och sörjer, det gör också en hel värld. Kondoleanserna till Perrys familj strömmar nu in från såväl fans som kändisar och bland andra Leonardo DiCaprio minns en ”otroligt begåvad artist” som det var ”en ära att få jobba med”:

Men vi som inte kände skådespelaren personligen kommer nog alltid se honom som Dylan McKay, killen på den där motorcykeln som verkligen kunde bära upp en t-shirt. Med sitt intåg i Beverly Hills 90210 krossade Luke Perry hjärtan på löpande band och plötsligt ville vi inget hellre än att dela hans dysfunktionella tillvaro.

Perry var så omedelbart cool och magnetisk i sin roll att han förvandlade vad som hade varit en komedi till något betydligt mer beroendeframkallande och såpigt”, skriver Rolling Stones reporter Alan Sepinwall i en ny minneskrönika.

Femina har samlat ihop några av Luke Perrys mest minnesvärda scener från tv-serien, se dem här nedan:

5 ögonblick med Dylan som vi aldrig glömmer

1. Dylan och Brandon möts

När den coolaste killen i West Beverly High vill att du ska skolka, då skolkar du:

2. Brenda gör slut med Dylan för första gången

Brenda misstänker att hon är gravid och väljer då att dumpa Dylan, en av många vändningar i den stormiga relationen:

3. Dylan blir ihop med Kelly

Dylan får upp ögonen för Kelly när Brenda tillbringar sommaren i Paris – drama!

4. Dylans pappa dör i en dramatisk explosion

Dylan har precis återförenats med sin far när pappan mördas i en anlagd bilbrand:

5. Dylan och Kelly återförenas – igen

Kelly får till sist stå vid Dylans sida efter att karaktären Brenda lämnat serien, ett val som många fans fortfarande ogillar än i dag:

Läs mer:

Alla nya serier och filmer på Netflix i mars 2019

7 kulturtips du inte får missa i mars!

De bästa tv-serierna att se fram emot under 2019

Foto: TT//Giphy