Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 inspirerande tv-serier om kvinnor i politiken

03 nov, 2020 
AvEmma Castman
Från Gwyneth Paltrow i The Politician till Kerry Washington i Scandal. Här tipsar vi om sevärda tv-serier med fokus på framstående kvinnor i politiken.
Annons
5 First Ladys vi minnsBrand logo
5 First Ladys vi minns

Stäng ute världen för en stund och sätt på en tv-serie som får dig att känna hopp och glädje. Här är fem sevärda produktioner med Boss Ladies som verkligen inspirerar:

Borgen (2010 till 2013)

Dansk dramaserie som handlar om Birgitte Nyborg, spelad av Sidse Babett Knudsen. Under dramatiska omständigheter utses hon till Danmarks första kvinnliga statsminister, och i tre säsonger får tittarna följa henne genom toppar och dalar – både i arbetslivet och privat.

Borgen har vunnit flera prestigefulla priser, bland annat på Prix Italia, tv-festivalen i Monte Carlo och BAFTA.

Går att streama på: Netflix

The Politician (2019 till nu)

Komediserie skapad av Ryan Murphy, Brad Falchuk och Ian Brennan – samma härliga gäng som ligger bakom Glee, Pose och Scream Queens. Handlingen kretsar egentligen kring rikemansbarnet Payton, som sedan barnsben drömt om att bli president – men tittarna får även följa hans adoptivmamma Georgina, spelad av ingen mindre än Gwyneth Paltrow.

Annons

Georgina har nämligen en tendens att mer ofta än sällan stjäla showen – och i säsong två bestämmer hon sig spontant för att kandidera till guvernör i Kalifornien.

Går att streama på: Netflix

Scandal (2012 till 2018)

Scandal är en amerikansk serie skapad av Shonda Lynn Rhimes. Berättelsen kretsar kring den Washington DC-baserade politiska krishanteringsexpert Olivia Pope, spelad av Kerry Washington. Tittarna får följa hennes arbete på byrån Pope & Associates och se hur hon och hennes medarbetare erbjuder rådgivning inom krishantering till USA:s maktelit.

Parallellt med berättelsen om olika fall som byrån tar sig an får man även följa Olivia Popes relation med sin tidigare arbetsgivare, den amerikanske presidenten Fitzgerald Grant.

Annons

Går att streama på: Hulu

The Good Wife (2009 till 2016)

Amerikansk dramaserie skapad av Robert och Michelle King. Berättelsen kretsar kring Alicia Florrick, spelad av Julianna Margulies, som hamnar i en tuff situation när hennes man, den före detta distriktsåklagaren för Cook County, fängslas efter en uppmärksammad sex- och korruptionsskandal.

Arg, generad och frustrerade tvingas Alicia återvända till sitt arbete som advokat – och återta kontrollen över sin familj och sitt liv.

The Good Wife har vunnit flera priser, däribland en Golden Globe och flera Emmys.

Går att streama på: Comhem play+

Veep (2012 till 2019)

Veep är en amerikansk komediserie skapad av Armando Iannucci. Handlingen kretsar kring USA:s vicepresident Selina Meyer, spelad av Julia Louis-Dreyfus, och hennes drivna personal som kämpar för att behålla fotfästet i Washington. Allt går inte deras väg, och de har en tendens att titt som tätt trampa folk på tårna.

Sedan premiären har Veep vunnit hela tolv Emmy Awards och nominerats till sju Golden Globe Awards.

Går att streama på: HBO

Artikelinspiration: Vogue Australia

Foto: TT, Netflix, HBO

LÄS MER:

Annons