Carina Bergfeldt, Klara Doktorow, Kristin Kaspersen.

TT
TV: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien
1:25

Efter reklamen: TV: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

(1:25)

Slå på ljud

Den internationella kvinnodagen har uppmärksammats sedan 1910. I år har flera kända kvinnor delat med sig av sina tankar och känslor kring den åttonde mars. Här är några av dem!

Salma Hayek med familjen på front row under Paris fashion week

Carina Bergfeldt

SVT-profilen Carina Bergfeldt riktar ett tack till kvinnorna i sitt liv.

”För att ni gör mig bättre, starkare, gladare, mer bestämd, mer påläst, mer ödmjuk, mer sårbar, mer arg, mer villig att kämpa. Ni betyder allt’, skriver hon och delar en massa bilder på nära och kära.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Författaren och En varg söker sin pod-poddaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli har mindre glada tongångar i sitt inlägg. Hon delar med sig av bilder på världsledare som Valdimir Putin, Joe Biden och Boris Johnson, och påtalar att de som styr världen alltjämt är män.

”Godmorgon! Grattis på kvinnodagen. Den där t-shirten som H&M gjorde stämde inte. Girls dont rule the world”, skriver hon.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Maria Lundqvists oro – orden till 21 år yngre kärleken Kristoffer

Klara Doktorow

Radio- och podd-profilen Klara Doktorow är inne på samma spår som Caroline Ringskog Ferrada-Noli och länkar till UN women, FN:s för kvinnors rättigheter och egenmakt, som skriver att världen behöver fred och att fred behöver kvinnor.

”Ändå är det bara män som styr länderna med kärnvapen och därmed har den enda reella makten. Vi får kämpa på, men att säga grattis på internationella kvinnodagen, det kan vi väl skita i va?”, skriver Klara Doktorow i en Instagram story.

Victoria Silvstedt

Fredsmeddelandet fortsätter på modellen och börshajen Victoria Silvstedts Instagram story.

”Om kvinnorna styrde skulle det inte finnas krig”, skriver hon.

Bianca Kronlöf

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf gratulerar alla vackra kvinnor där ute genom sin karaktär Snubben.

”Och kom ihåg: du är snygg utan smink! (Annars får du bara sminka dig så att du ser ut att vara snygg utan smink!)”, skriver hon i bildtexten.

Kristin Kaspersen

Programledaren Kristin Kaspersen väljer att hylla sin mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson i ett inlägg på Instagram.

”Du har inspirerat så många. Om några av mina berättelser om dig, och hur du hanterade situationen som ensamstående mamma med karriär, kan ge andra kraft så delar jag dem jag gärna. Jag vill hylla dig för den mamma du är. För allt du gjort och allt du kämpat för’. Så lyder en del av den inledningstalet jag skrivit i boken som vi systrar skrivit klart och som nu gått till tryck”, skriver hon och låter meddela att boken Vår mamma Lill-Babs kommer ut i mitten av april.

Alexandra Pascalidou

Journalisten Alexandra Pascalidou tipsar i sitt inlägg om dokumentärserien Mammorna i våldets skugga som finns på SVT play och som sänds på SVT1 under tisdagskvällen.

”Idag firar vi internationella kvinnodagen med att lyssna på kvinnorna. Mammorna.De som burit sina barn närmast hjärtat. De som tvingats begrava sina barn.Ortens arbetarmödrar som bär samhället på sina axlar. De som sällan får komma till tals och tala till punkt.De som vet allt om våldet men alltid får lyssna på män som får skreva i tv-sofforna.Det är dags att lyssna på dem som vet allt om våldet”, skriver hon.

Foto: TT, Instagram

Se också: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige
2:26

Efter reklamen: Se också: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

(2:26)

Slå på ljud
Mest läst