Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 sällskapsspel som räddar tråkiga kvällar

22 okt, 2018 
AvEmma Castman
Trigga igång tävlingsinstinkten och utmana dina nära och kära i ett sällskapsspel. Här är en sju olika varianter – som passar för både lugna middagar och vilda fester.
Annons

Fredagsmys med vännerna, hemmakväll med syskonen eller middag med familjen? Oavsett vad som står på schemat går det alltid att maxa hänget med en omgång sällskapsspel. Kunskapskrävande, kvicktänkande eller pulshöjande? Det finns en uppsjö av olika varianter och garanterat något för alla speltyper. Här är sju favoriter att samlas kring:

Roliga och populära sällskapsspel

1. Med andra ord – pulshöjande och livligt

Klassiska spelet Med andra ord är prisbelönt

En klassiker som alltid funkar, oavsett om spelet spelas under lugna hemmakvällar eller på festliga tillställningar. Passar dem som arbetar bäst under press och som är mästare på att prata och förklara. Kräver att man kan samarbeta och att man är kvicktänkt. Spelet rekommenderas från tio år och det går att vara mellan fyra och åtta spelare. Du spelar i lag, helst om två, och en omgång tar cirka 20 minuter att spela.

2. Ticket to ride – utmanar tankeverksamheten

Kluriga Sällskapsspelet Ticket to ride

Strategispel som går ut på att varje spelare ska bygga ett nätverk av järnvägsspår och så snabbt som möjligt lyckas binda samman järnvägsrutter mellan olika städer. Kräver att du är förutseende, planerande och taktiskt. Rekommenderas från åtta år och passar två till fem spelare. En spelomgång tar mellan 30 och 60 minuter.

3. När då då? – perfekt för historieälskaren

Sällskapsspelet När då då? är perfekt för historieälskaren

Det här spelar går ut på att bilda en tidslinje med olika händelser från tideräkningens början fram till i dag. Spelarna ska sätt platser, händelser, personer och prylar i rätt tidsföljd, men behöver inte kunna exakta årtal för att kamma hem poäng. Gå på magkänsla eller nyttja din nutidskoll och gedigna kunskap om historia. Rekommenderas från 15 år och passar två till åtta spelare. En spelomgång tar cirka 60 minuter.

4. På spåret – enkelt och klurigt

Gillar du På spåret? Då är det här spelet perfekt för dig

Älskar du tv-programmet På spåret? Då är det här definitivt något för dig! Ställ spelet på bordet och plocka fram lådan med 800 ledtrådar och frågor, placera dig sedan i dressinen eller i första klass – och börja spela. Precis som på tv går det ut på att du ska lista ut vilket resmål du är påväg mot och kunna svara på frågor om slutdestinationen. I och med att spelet är litet och behändigt passar det utmärkt att ta med sig på resan eller semestern. Är lämpligt från 12 år och passar två till sex spelare.

5. Exploding kittens – nervkittlande utmaning

Exploding kittens är ett populärt kortspel

Snabbt och roligt kortspel där det gäller att inte komma åt korten med exploderande katter på. Strategi blandas med humor och spelet beskrivs enklast som en variant av rysk roulette med tema söta kissemissar. Det går att tänka taktiskt, men mycket handlar också om tur. Till en början kan spelet kännas komplicerat, men så fort man greppat innebörden är det både enkelt och kul. Rekommenderas från sju år och passar två till fem spelare. En omgång tar cirka 15 minuter att spela.

6. Jenga – lekfullt och spännande

Klassiska spelet Jenga är enkelt att spela

Klassiskt sällskapsspel som består av klossar staplade som ett torn. Går ut på att man med en hand ska lyckas förflytta blocken från tornet till det översta lagret. Utmaningen är att vara smidigt och lätt på handen – för den som först välter tornet förlorar. I och med att reglerna är enkla kan i princip alla vara med och spela, dessutom är det roligt att titta på när andra spelar. Rekommenderas från sex år och passar för en till sex spelare.

7. Partybox – stämningshöjande spel

Partybox är ett stämningshöjande spel perfekt för festen

Roligt partyspel med utmaningar och smyguppdrag. Alla spelare bildar lag och lagen tävlar mot varandra i olika typer av spel på temat fest. Parallellt med spelen ska lagen försöka utföra udda uppdrag utan att bli upptäckta av de andra. Partybox innehåller de viktigaste tillbehören som behövs för att utföra utmaningarna men i många moment använder du även saker som finns i hemmet. Laget med flest poäng vinner. Rekommenderas från nio år och spelet kräver att man är minst två spelare. En omgång tar cirka 40 minuter.

Foto: IBL

Annons