Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kändisarnas reaktioner på nya restriktionerna från Folkhälsomyndigheten

17 nov, 2020 
AvElin Jonsson
FotografTT
William Spetz och Carola med flera tänker till om regeringens nya förslag.
Efter regeringens förslag på ännu hårdare restriktioner, där allmänna sammankomster begränsas till max åtta personer, räds de redan så uppgivna kulturarbetarna, kändisarna och krogarbetarna att de kommer få en ännu tuffare vardag som redan nu präglas av inkomstbortfall och inställda jobb.
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Bara i förra veckan la regeringen fram ett förslag om stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22, vilket nu träder i kraft den 20 november. Och under gårdagen skärpte regeringen coronarestriktionerna ytterligare. Om det nya förslaget går igenom begränsas allmänna sammankomster till max åtta personer den 24 november.

Att det nya förslaget slår hårt på både kultur- och restaurangbranschen råder det inga tvivel om, läs om kulturfolkets, kändisarnas och tv-profilernas känslor här.

Carola Häggkvist tackar Stefan Löfven men ser allvaret

Carola filmar sig själv när hon lyssnar på presskonferensen, och svarar som på Stefan Löfvens ord. Och konstaterar ganska tidigt i klippet att det nog inte kommer bli några julkonserter för hennes del i år. Hon tackar Löfven för hans ”värme och skärpa” i sitt uttalande. Men hon slår också fast att det inte kommer vara en lätt match:

– Det var tuffa ord för oss, säger Carola i klippet och menar att det komma ta hårt på alla i kulturbranschen och fortsätter reflektera över att det såklart kommer blir tufft för alla:

Annons

– Ja, eller på olika sätt, men det går bra vi kommer klara oss på något sätt, puss och kram.

Johan Jureskog vädjar om att stänga ner istället

Att regeringen går ut och ber svenska folket hålla sig inne, utan att tvinga restauranger och barer att stänga – gör att tv-kocken Johan Jureskog ser rött. Vore det så att regeringen valde att stänga ner all krogverksamhet, hade företagarna kunnat kräva ersättning. Nu står restaurangerna och eldar för kråkorna, menar han.

–Stäng oss, STÄNG OSS, säger Johan Jureskog i sitt Instagram-inlägg förklarar att restaurangerna just nu går inför årets bästa försäljningsmånad i och med julen. En chans att repa sig från en redan tuff vår och sommar.

– Och ni uppmanar till att man inte ska gå ut i den här, trots allt, säkrade miljön. Restaurang och nattklubb är inte samma sak, slår en helt klart uppriven Johan Jureskog fast.

Julia Frej om politikerna: ”Ni pissar på samhällsbärarna”

I samma veva som förslaget på de hårdare coronarestriktionerna kom, publicerade även musikern, skådisen tillika programledaren Julia Frej ett långt inlägg på Instagram:

Annons

”Vad bra Stefan och Folkhälsomyndigheten med flera att alla har fått jobba och tjäna pengar, festa, trängas överallt förutom hos oss sedan april. Vad bra att ni ”bryr er” om vården och äldre/riskgrupp - nu när det spårade pga ni har skött det så sjukt dåligt”, skriver Julia Frej på sin Instagram. Och berättar om sin pjäs som nu blir inställd, hon fortsätter:

”Jag har gråtit sönder mitt ansikte men jag är jätteglad såklart att Stefan och gänget äntligen fattat hur folk fungerar. Lite sent bara kanske, tack för att ni förstört för vår bransch så mycket ni kan hela vägen. Tack för det rättvisa bemötandet. Skicka gärna det där krisstödet ni snackar om. Jag har jobbat förskola, äldrevård etc det har varit sjukt dåligt länge - men först nu märks det vilket dåligt jobb ni politiker gör med våra skattepengar.

I kris så syns bristerna, precis som att man vet vilka som är ens riktiga vänner när livet går sönder. Nu syns det: våra skattepengar går inte till vård/skola på ett bra sätt. Ni pissar på samhällsbärarna men pratar fint om dom, poserande sossar är ni, känns oroväckande. Stefan, swisha en del av din lön tack. Tack för inget igen, men tacka för spänningen kring alla beslut som aldrig kom. Det va kul. Mormor kan inte se pjäsen men tvingas va inlåst pga fyllda bussar och köpcentrum etc heja kapitalismen! Den här ledningen BÄDDAR fint åt SD. Med rosenblad.”

Annons

William Spetz vädjar till folket: ”Det är jobbigare att dö”

Skådespelaren, komikern och programledaren William Spetz skriver ett väl hyllat inlägg där han ber folk att bli rädda igen:

”En vän är inlagd i en vecka. En kollega dör. Men vi festar på. Vi tänker att det går bra. Det är jobbigt att vara rädd men just nu är rädslan det enda som kommer att rädda oss. Kan vår generation bli rädda igen? Räddare än i våras. Våga inte ta i handtag, backa ett par steg när ni står nära och pratar, ställ in dina planer för så jävla kul kommer ni inte ha ändå. Ni kommer inte ha så kul att det är värt allt det här. Det är jobbigt att vara rädd men det är fan så mycket jobbigare att dö. Bli rädd igen. Om inte för dig själv, om du känner dig så pass odödlig, så bli det för någon annan. Idag skärptes restriktionerna och jag känner bara dra på. Skräm livet ur oss så vi kan bli lyckliga sen”, skriver William Spetz på sina sociala medier.

Annons

Tone Schunnesson funderar på att byta karriär

En annan som tar ton på sina sociala medier-kanaler är författaren Tone Schunnesson, hon ställer frågan öppet till alla sina följare på Insta-story:

”Orkar inte vara en idiotisk författare och kulturarbetare längre i dessa tider. Allt kul är inställt eller skjutet på i framtiden. Vad är min nya karriär you guys?”

Och visst kan man utröna en viss uppgivenhet bland de drabbade kändisarna och kulturarbetarna, trots att de är olika grader arga över regeringens nya förslag.

Regeringens ord: ”Det finns inget annat alternativ”

Finansmarknadsminister Per Bolund konstaterade under gårdagens presskonferens att de skärpta restriktionerna kommer slå stenhårt mot berörda näringar inklusive sport och föreningar.

– Vi fattar inte dessa beslut för att vi vill utan för att vi måste. Det finns inget annat alternativ, säger Per Bolund.

Stefan Löfven menar att man även ska utgå från att restriktionerna gäller för privata sammanhang.

– Hitta inte på undanflykter som ska rättfärdiga just din aktivitet. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller för just dig. Gå inte på gym, ha inte middag, ha inte fester – ställ in!

LÄS MER:

Annons