Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

8 händelser vi minns från Oscarsgalan

29 jan, 2020 
AvMalin Ny
Jennifer Lawrence och Leonardo DiCaprio på Oscarsgalan.
Jennifer Lawrence vurpa och Halle Berrys historiska vinst – Oscarsgalan har bjudit på många fina stunder genom åren. Här är åtta ögonblick från Oscarsgalan som vi aldrig glömmer!
Annons

Den 9:e februari går den 92:a Oscarsgalan av stapeln på Dolby Theatre i Los Angeles och vi är många som längtar dit! Man kan ju inte låta bli att undra över vilken som blir den mest omtalade händelsen från galan i år. Tills vi vet det tänker vi tillbaka på oförglömliga ögonblick från tidigare galor.

Här är åtta händelser vi minns från Oscarsgalan!

Jennifer Lawrences vurpa

När skådespelerskan Jennifer Lawrence vann en Oscar för bästa skådespelerska 2013 blev hon märkbart överraskad och vann allas hjärtan när hon ramlade i trappan på väg upp för att ta emot priset.

Annons

– Ni står bara upp för att jag ramlade och för att ni tycker synd om mig. Det var pinsamt, sa hon skämtsamt innan hon höll sitt tal.

Ellen DeGeneres selfie

Programledaren och skådespelerskan Ellen DeGeneres var värd för Oscarsgalan år 2014 och fick idel lovord för sin prestation. Det som de flesta minns är dock drömselfien hon tog med skådespelare som Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Julia Roberts och Brad Pitt, för att bara nämna några, under galan.

Annons

Leonardo DiCaprios klimattal

När Leonardo DiCaprio vann en Oscarstatyett för sin huvudroll i Revenant 2016, var den hett efterlängtad. Skådespelaren hade då varit nominerad hela fyra gånger men förlorat samtliga. Tacktalet ägnade han helt åt klimatförändringarna.

– Klimatförändringarna är på riktigt. Det händer just nu. Det är det mest akuta hotet för vår art. Vi får inte ta vår planet för givet. Jag tar inte i natt för givet, sa han bland annat när han stod på scenen.

Annons

Brokeback Mountain-talet

Filmen Brokeback Mountain, med Jake Gyllenhaal och framlidne Heath Ledger som spelade huvudrollerna Jack och Ennis, gjorde enorm succé när den släpptes 2005. Filmen fick hela åtta nomineringar till Oscarsgalan 2006 men vann inte för bästa film som väntat, utan det priset gick istället till Crash.

Regissören bakom filmen, Ang Lee, fick däremot ta emot pris för bästa regi, och höll ett mycket minnesvärt tal om vad filmen betydde för honom och för många andra människor.

Annons

– Deras namn är Ennis och Jack och de lärde alla oss som gjorde Brokeback Mountain så mycket. Inte bara om alla homosexuella män och kvinnor vars kärlek förnekas av samhället, men något lika viktigt, hur mäktig kärleken är i sig själv.

Lady Gagas framträdande med Bradley Cooper

Lady Gaga och Bradley Cooper, filmparet från A Star is Born, stod definitivt för förra årets Oscarsgalas mest omtalade händelse. Skådespelarna framförde nämligen låten Shallow från tidigare nämnda film, och gåshuden var total under duetten. Trots att de uppträdde i ett rum fullt med människor och en miljonpublik i tv-sofforna där hemma, verkade de vara helt ensamma.

Annons

”Det mest intima framträdande någonsin på en Oscarsgala”, skrev tidningen Harpers Bazaar om duetten, och vi håller verkligen med.

Halle Berrys historiska vinst 

När Halle Berry vann för bästa skådespelerska för Monster’s Ball 2002 blev hon den första färgade kvinnan någonsin att göra det, och höll ett starkt och ödmjukt tal inför publiken.

Annons

– Det här ögonblicket är så mycket större än mig, sa hon och dedikerade priset till ”varje namnlös, ansiktslös färgad kvinna som nu har fått en chans eftersom den här dörren har öppnats ikväll”.

När Marlon Brando vägrade ta emot sitt pris

1973 avstod skådespelaren Marlon Brando att ta emot sitt pris för bästa manliga skådespelare för sin insats som Don Corleone i Gudfadern. Det för att demonstrera mot filmindustrins diskriminering av den amerikanska ursprungsbefolkningen. Istället lät han aktivisten och skådespelerskan Sacheen Littlefeather hålla ett 15 sidor långt, kritiskt tal.

Roberto Benignis glädjeutbrott

När Sophia Loren läste upp att den italienska regissören Roberto Benigni vunnit i kategorin bästa utländska film för Livet är underbart år 1999 fick han ett fantastiskt glädjeutbrott. Han ställde sig upp på sin stol, klättrade över de andra stolarna och gästerna innan han gick upp på scenen och inledde sitt tacktal.

– Jag vill kyssa er allihop! utbrast han.

Foto: TT

Läs mer:

Annons