Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

8 kulturhändelser du inte får missa i december!

30 nov, 2018 
AvNadja Jönsson
Balenciaga textilmuseet Borås
December står för dörren och med denna julmånad följer en rad härliga tv-serier, konserter, föreställningar och utställningar. Här listar vi 8 spännande kulturhappenings att hålla koll på i december – från Norrland till Skåne!
Annons

1. Balenciaga-utställning på Textilmuseet i Borås

Balenciaga Borås
Dovima och Sacha, hatt och dräkt av Balenciaga, Café Les Deux Magots, Paris, 1955.

Dags att planera in en tur till tygriket och Borås. Textilmuseet visar mode av mästarklass i Balenciaga: Master of Couture med fokus på Cristóbal Balenciagas storhetstid under 1950- och 60-tal samt designer som följt i hans fotspår. Utställningen kommer från Victoria & Albert Museum i London och är nu på världsturné.
Pågår 15 december–21 april.

2. Pelle Svanslös-föreställning på Teater Västernorrland

Musik med klös! Illustration: Emil Maxén

Ny familjeföreställning att se fram emot hos Teater Västernorrland: Uppsala-katten Pelle Svanslös och hans vänner (eller ovänner) får liv i musikalform! Premiär efter julhelgen, den 27 december på Sundsvalls teater.
Till 9 februari 2019.

Annons

3. Jonas Gardells miniserie i SVT

 

Vi längtar efter Jonas Gardells nya miniserie De dagar som blommorna blommar – om tre killars uppväxt i ett klassiskt kedjehusområde från 1970-talet och framåt. I väntan på seriestart – tjuvkika på klippet ovan!
Serien beräknas ha premiär under julhelgen.

Kolla in världens äckligaste maträtter på Slagthuset MMX. Foto: Anja Barte Telin

4. Disgusting Food i Malmö

Som ett avbrott i allt myspys, besök Disgusting Food Museum på Slagthuset MMX i Malmö där du tittar, känner och luktar på världens äckligaste maträtter. Räkna med en upplevelse för alla sinnen!
Utställningen håller öppet till den 27 januari.

Mariah Carey Göteborg
Mariah Carey framför sina största hits på Scandinavium i Göteborg. Foto: Live Nation

5. Mariah Careys julshow i Göteborg

Världsstjärnan Mariah Carey gör ett Sverigenedslag i Göteborg den 3 december. Hennes ”All I Want For Christmas Is You”-konsert innehåller en lång rad av stjärnans hyllade hits, såsom ”Hero”, ”Fantasy” och ”Always Be My Baby”.

Annons
Upplev Kirsty Mitchells sagoland på Fotografiska i Stockholm. Foto: Kirsty Mitchell

6. Wonderland på Fotografiska

Om vi bara skulle besöka en utställning i vinter skulle vi nog låta oss svepas in i Kirsty Mitchells Wonderland på Fotografiska i Stockholm. Kirsty har en bakgrund inom mode, kostymmakeri och konst men när hon förlorade sin mamma i cancer började hon iscensätta och fotografera ögonblick ur sagovärldar som de delat under uppväxten. Utställningen visar samtliga 74 verk ur Kirstys fotobok.
Visas 7 december–3 mars.

Snart i tv: serien ”Systrar” som utspelar sig på 60-talet i Ystad. Foto: Ulrika Malm/SVT

7. Systrar i SVT

För dig som ser fram emot jul­helgernas välgjorda, svenska tv-serier väntar ytterligare en goding i SVT. Relations­dramat Systrar, i tre delar, kretsar kring en ung journalist i Ystad under sommaren 1968.
Planerad premiär under julen 2018.

Annons
Linnea Henriksson bjuder på en sprakande show i den anrika Vinterträdgården på Grand Hôtel. Foto: Anders Wiklund / TT

8. Linnea Henrikssons julshow på Grand Hôtel

En stilla stund i rätt tonläge kan vara precis vad som behövs för att landa i julstämningen. Vi är lite extra nyfikna på Så mycket bättre-aktuella Linnea Henrikssons show Gläns över sjö och Grand på Grand Hôtel i Stockholm. Artisten har även bjudit in musikerkollegorna Titiyo, Louise Hoffsten och Ebbot Lundberg att gästa showen på olika datum.
Pågår 30 november-20 december 2018.

Läs även:

Annons