Fernand Fonssagrives, Siluette, 1962. The Photo Gallery

1. Mästarfoto

Allt började med en kamera i gåva från hustrun Lisa – och så småningom blev Fernand Fonssagrives en av de bästa i världen på att fotografera flärdfullt mode under 1940- och 50-talet. Nu visas hans verk för första gången i Sverige, på The Photo Gallery i Halmstad. Utställningen pågår till den 18 augusti och fortsätter sedan i september till Norrvikens trädgårdar i Båstad.

August Strindberg, Staden, 1903, Olja på duk. Nationalmuseum.

2. Hembygden

Nationalmuseum Jamtli i Östersund finns nu chans att se många stora namn, såsom Bruno Liljefors, Anders Zorn och Elsa Beskow. De cirka 130 utvalda verken hålls samman av temat nordiskt sekelskifte och skymningsmåleri i utställningen Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900. Visas fram till i april nästa år.

GAN, Min ateljé: interiör, 1919, olja i privat ägo.

3. GAN

10 av 17 originalverk från modernisten Gösta Adrian-Nilssons (GAN) skandalomsusade genombrottsutställning Sjömanskompositioner från 1918 går nu att se på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Med undertiteln Färgens dramatik och stadens dynamik vidgas vyerna kring hans konstnärskap. Öppet till den 29 september.

Lena Anderson, Mollan och mormor på altanen, 2004.

4. Lena Andersson

Sedan genombrottet med barnbokskaraktären Linnea har illustratören och författaren Lena Anderson skapat flera oförglömliga figurer som vi känner igen på ett kick. I sommar upplever vi så gärna trädgårdslusten, detaljrikedomen och den vänskapliga tonen i Lena Andersons världMillesgården. Pågår till den 22 september.

Emelie Schepp. Foto: Thron Ullberg

5. Deckarvandring

När populära Emelie Schepp skriver deckare är det Norrköping som är skådeplatsen och åklagaren Jana Berzelius som har huvud­­rollen. Hängivna läsare rekommenderas den nya deckarvandringen i staden där böckernas mörka gränder, byggnader och platser utforskas på riktigt. Läs mer på Upplev Norrköpings hemsida.

Vincent van Gogh i stort format. Foto: Grande Exhibition

6. Levande konst

Kalmar korades så sent som i fjol till årets sommarstad och för den som har vägarna förbi är nöjesutbudet givetvis stort och brett. Vi skulle gärna ta en titt på den upplevelse­baserade utställningen Van Gogh Alive där Vincent van Goghs verk ses i digitala storformat och i kombination med passande musik. Visas på Kalmar slott till den 1 november.

 

Jason ”Timbuktu” Diakité. Foto: Therese Öhrvall

7. Turnétips!

Hitsen är många, fansen är ännu fler. Och alla är glada att Timbuktu & Damn! är ute på vägarna i sommar! De stannar bland annat till på Hudikskalaset i Hudiksvall den 27 juli och på Dalhalla i Rättvik den 16 augusti.

Mats Gustaf­son, Bathing Suit (Romeo Gigli), 1990.

8. Mats Gustafson

På Femina kopplar vi omedelbart Mats Gustafsons namn till hans forna mode­illustrationer som förgyllde tidningen under 1970-­talet. Mer av Mats finns just nu på Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn där hans akvareller har både mode, djur, natur och kroppar bland motiven. Passa på fram till den 8 september.

FOTO FERNAND FONSSAGRIVES, HANS THORWID/NATIONAL­MUSEUM, THRON ULLBERG, GRANDE EXHIBITIONS, THERESE ÖHRVALL M. FL

Läs även:

Roslagens sommarpärlor – 5 härliga utflyktstips

10 utflyktstips för dig som ska till Österlen i sommar

7 fina ställen du inte får missa i Vadstena-trakten