Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

9 gånger Greta Thunberg gett svar på tal – på ett alldeles briljant sätt

20 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografHanna Franzén/TT, BENJAMIN WESTHOFF
I dagarna tog Greta Thunberg studenten från Globala gymnasiet på Södermalm i Stockholm, med toppbetyg.
Trots sina blott 20 år har den svenska aktivisten åstadkommit mycket under de senaste fem åren, sedan den dagen 2018 när hon skolstrejkade för klimatet med Fridays for future för första gången.
Men hennes gärning för att skapa medvetenhet kring klimatkrisen har stuckit i ögonen – framför allt på äldre män.
Annons
5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom årenBrand logo
5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

Sina blott 20 år till trots, har den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg lyckats med något som få bara drömmer om. Nämligen att förmedla det viktiga budskapet att världen behöver agera gällande den rådande klimatkrisen – på ett sätt som skapat reaktioner från hela världens ledare och engagerat hundratusentals ungdomar att ansluta sig till rörelsen Fridays for future.

Det var år 2018, när den 15-åriga Greta fortfarande gick på högstadiet, som hon startade rörelsen när hon för första gången satte sig utanför Riksdagen i Stockholm i protest mot att politikerna gör för lite för miljön.

Under de senaste fem åren har hon kommit att bli en global symbol för miljökampen som symboliserar hopp. Hon har talat i FN:s högkvarter, hon har prytt omslagen på prestigefulla magasin, nominerats till Nobelpriset, och samtidigt presterat toppbetyg i skolan.

Annons

Men de senaste fem åren har inte bara präglats av hyllningar. Trots att Greta är så ung har hennes aktivism redan fått betala ett högt personligt pris, i form av utbrett hat på internet. Det rör sig främst om män på Twitter som vevat mot henne.

Här är nio exempel på gånger då Greta gett svar på tal till troll på internet – på de mest klockrena och vassa sätt möjligt!

1. Andrew Tate

Vår personliga favorit på ”Greta Thunbergs bästa svar på tal-comebacks till troll”, är ändå hennes klockrena svar till Andrew Tate i december i fjol. Den amerikansk-brittiska kickboxaren efterfrågade Gretas mailadress i ett inlägg på Twitter, så att han kunde skicka över en lista på alla sina lyxiga bilar och deras enorma respektive koldioxidutsläpp. Tveklöst en dryg kommentar, eller hur?

Gretas svar var kort, men effektivt och har sedan dess etsat sig fast på våra näthinnor (kanske i ren och skär avund av hur briljant svaret är).

Låt oss säga så här: Greta gav Tate en mailadress, och en pik.

2. Donald Trump

Efter Greta Thunbergs uppmärksammade Hur vågar ni?-tal under FN:s toppmöte i september år 2019, hamnade aktivisten i en spännande ordväxling på Twitter mot USA:s dåvarande president Donald Trump.

Annons

Trump kommenterade Thunbergs fal i FN, i vilket hon är väldigt arg på världsledarnas slappa attityd mot klimatkrisen som innebär att yngre generationer går en mörk framtid till mötes. Detta gjorde expresidenten i ett inlägg på Twitter där han skrev ironiskt: ”Hon verkar vara en glad ung tjej som ser fram emot en en ljus och underbar framtid. Så fint att se!”

Greta svarar med att publicera en bild på Trump där han lämnar Vita huset, efter att ha förlorat valet mot Biden.

Hennes syrliga svar? ”Han verkar vara en glad gammal man som ser fram emot en en ljus och underbar framtid. Så fint att se!”

3. Vladimir Putin

Efter samma kända tal under FN:s toppmöte i slutet på 2019 uttalar sig även en annan president, nämligen Rysslands ledare Vladamir Putin. I ett inlägg på Twitter refererar Putin till Gretas tal och kallar henne för en ”snäll men dåligt påläst tjej”.

Annons

Thunbergs comeback lät sig inte vänta. Hon ändrade beskrivningen på sitt eget Twitterkonto. Där det brukade stå ”klimataktivist” stod det helt plötsligt ”snäll men dåligt påläst tjej”.

Något som övriga Twitteranvändare var snabba att uppmärksamma och hylla.

4. Meatloaf

Det är inte bara politiker och världsledare som har åsikter om Greta Thunberg. Nej, hennes aktivism sticker i ögonen även på musiker. Det bevisade framlidna rockikonen Michael Aday, känd under artistnamnet Meat Loaf, när han lät kommentera den unga Greta i en intervju med Daily Mail från 2020, där han bland annat kallade henne för ”hjärntvättad”, och argumenterar för att klimatkrisen är en konspiration.

Greta bemötte rockikonens kommentar med ett inlägg på Twitter där hon listar fakta. ”Det handlar inte om Meat Loaf, det handlar inte om mig”, skriver hon inledninsvis.

5. Andrew Bolt

År 2019 publicerade den australienska tidningen Herald Sun en krönika signerad Andrew Bolt, i vilken han refererar till Thunberg som ”deeply disturbed”.

Annons

Han skriver skamlöst att den då 16-åriga Greta är ”en djupt störd messias från den globala uppvärmningsrörelsen”.

Greta svarar genom att dela krönikan på Twitter med en kommentar.

”Jag är faktiskt ”djupt störd” över det faktum att dess hat- och konspirationskampanjer får utrymme om och om igen, bara för att vi barn pratar om och agerar på vetenskapliga fakta. Var är alla vuxna?”, skriver hon.

6. Brasiliens före detta president

Brasiliens forna president Jair Bolsonaro gick, i början av december 2019, ut och fördömde det våld som pågick i Amazonas regnskog i en kommentar till den lokala tidningen Politítica.

– Greta har sagt att den inhemska befolkningen dödas för att försöka skydda regnskogen. Jag är förundrad över hur press kunde ge mediautrymme till 'pirralha'”, sa han då.

Annons

Det portugisiska källsordet 'pirralha' översätts till 'satunge' eller 'skadedjur'.

Thunberg delade en video på Twitter som skildrade läget i Amazonas, och upprepade sitt stöd till den inhemska befolkningen.

Hon ändrade även bion på sitt Twitterkonto till ”Pirralha” under en kort period, som en vink till Bolsonaro.

7. Per Sigvardsson

Även svenska personligheter har under åren gått till attack mot Greta Thunberg. År 2019 skrev XXL:s dåvarande vd Per Sigvardsson ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

I inlägget, som sedermera plockats ner, skrev Per: ”Så nära downs man överhuvudtaget kan komma!”

Den högt uppställda näringslivspersonligheten försvarade sig senare genom att förklara att hans Facbookkontot blivit kapat, och att det var något annan som skrivit detta från hans signatur.

Annons

"Jag skulle aldrig skriva sådana inlägg. Jag står absolut inte bakom dessa uttalanden. Tvärtom har Greta verkligen lyckats sätta Sverige och miljöfrågan på kartan", sa Per Sigvardsson till Market i samband med att inlägget uppmärksammades.

Per lämnade kort därefter självmant sin position på företaget och Greta kommenterade aldrig händelsen.

8. Leif Boork

När Greta Thunberg i dagarna tog studenten från Globala gymnasiet i Stockholmoch gick ut skolan med toppbetyg blev det en världsnyhet. Något som svenska ishockeytränaren Leif Boork tyckte sig behöva kommentera genom att ifrågasätta aktivistens närvaro.

Inlägget har hittills inte kommenterats av Greta, men av många andra Twitteranvändare som ställer sig skeptiska till Leifs inlägg.

9. Troll och kritiker i största allmänhet

Under alla hennes fem år som en av världens mest framstående miljöaktivister hör det (tyvärr) inte till ovanligheten att hon möts av irrelevanta och hatiska kommentarer som inte kan liknas något annat personangrepp.

Annons

Bland annat har Greta fått mottaga många kommentarer från troll och kritiker angående det faktum att hon har diagnosen Aspergers syndrom, som är en lättare form av autism.

Något som hon, i augusti 2019, valde att bemöta med ett väl genomtänkt inlägg på Twitter – där hon ryter ifrån mot alla.

”När hatare attackerar dig på grund av hur du ser ut och dina olikheter, betyder de att de inte har något annat att gå till attack mot. Och det är då du vet att du håller på att vinna!”, skriver hon inledningsvis i inlägget. Se hela inlägget här nedan.

Annons