Det är över 20 år sedan tonåringarna Agnes, som är ensammast i hela världen, och Elin, som hånglat med över 70 000 killar, fann varandra i 90-talets stora succé Fucking Åmål. En Lukas Moodysson-film som med åren nått kultstatus – inte minst bland de som själva befann sig i tonåren när den hade premiär 1998.

“Jag har så här två gram mjölk och fem tusen kilo O’boy” och “Varför måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål?” är två av många citat som associeras till filmen – och som, till mångas gläde, nu kommer att få nytt liv. Under hösten 2020 ska nämligen Teater Västernorrland göra pjäs av den klassiska kärlekshistorien.

– Det är en kultfilm för min generation, från min uppväxt, som ska bli teater. Det är en relevant berättelse om att det är självklart att du ska få älska vem du vill. Det känns jättekul att vi gör den, säger Kristoffer Berglund, ansvarig för barn- och ungaproduktioner på Teater Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Fucking Åmål blir teater i oktober 2020

Teater Västernorrland, som ligger i Sundsvall, blir först med att göra teater av filmklassikern Fucking Åmål. För dramatiseringen står Robin N Spegel och regisserar gör Lovisa Onnermark, som tidigare medverkat i de svenska långfilmerna Sandor slash Ida (från 2005) och Linas kvällsbok (från 2007).

Det exakta premiärdatumet är satt till den 2 oktober 2020 och merparten av föreställningarna kommer att spelas på Konsertteatern i Sundsvall. Pjäsen ska också bli turné, men den exakta planen för var, hur och när det kommer att ske är ännu inte satt. Biljettförsäljningen kommer att påbörjas någon gång under våren 2020.

Kan du inte vänta till teaterpremiären? På SVT Play går det att titta på hela Fucking Åmål-filmen.

Foto: TT

Läs mer:

Nu kommer Vänner som Lego – bygg ditt eget Central Perk

Nostalgi: Minns du julklapparna som alla önskade sig?

Raketost – återkomsten! Efter 40 år landar den åter på jorden

Mer läsning

Femina