Adam och Anette Alsing.
Till minne av Adam Alsing
1:23

Efter reklamen: Till minne av Adam Alsing

(1:23)

Slå på ljud

Den folkkära programledaren och radioprofilen Adam Alsing gick bort i covid-19 den 15 april 2020, och hans död blev ett uppvaknande för många svenskar om att coronapandemin var något att ta på allvar.

Ett år har gått sedan Big brother-ikonen somnade in, och hans änka Anette Alsing berättar nu om makens kamp och året av sorg som aldrig vill ta slut. I ett öppet brev på hemsidan för Adam Alsings stiftelse minns hon tillbaka till de fruktansvärda dagarna när maken låg på sjukhus, och de fick veta att han inte skulle överleva.

”En vecka låg Adam i respirator och vi fick varken träffa eller se honom. Hans kropp kämpade så hårt mot smittan och behövde all kraft till det. Den 15 april 2020 gick min älskade man bort i Covid-19. Då hörde alla av sig. Stefan Löfven uttryckte sin delaktighet. Han pratade om min man Adam och sa att hans bortgång gjort att pandemin nu blivit mer påtaglig för alla”, skriver Anette Alsing på hemsidan.

Så minns vi Adam Alsing – ett år efter hans tragiska bortgång

Adam Alsing och Anette hade stora planer för framtiden

Anette och Adam träffades redan på 80-talet och var gifta i 35 år innan Adam gick bort. De hade stora planer för framtiden, och funderade på att köpa ett semesterhem utomlands, eller sälja bostaden och köpa ett större ställe där även deras föräldrar och deras barns familjer skulle kunna bo.

”Adam blev 51 år. Vi hade en stor del av vårt gemensamma liv framför oss. För mig vill det här året inte ta slut. Sorgen fortsätter och jag måste lära mig leva med den. Det som gör mest ont är att Adam inte var färdig med livet. Inte alls! Han hade så många idéer och tankar vad han mer ville göra eller testa”, skriver Anette.

Malin Stenbäck om nya Big brother-säsongen och sorgen efter Adam Alsing

Änkans uppmaning: Håll ut

Anette Alsing riktar också kritik mot de som inte tar pandemin på allvar, och menar att det är många som har fått sina liv förstörda av viruset – många som har förlorat sin äkta hälft, sina föräldrar eller sina vänner. Därför uppmuntrar hon alla att inte ge upp och börja leva på som vanligt, men hålla ut ett tag till, för att inte fler ska behöva genomlida vad hon och familjen tvingats gå igenom.

”Och nu står vi här utan dig i en helt ny värld. Den värld där vi ska fortsätta att finnas utan dig och alla andra som vi har mist. Det är en värld som vi ännu inte vet så mycket om. Det vi vet däremot är att det är nu som vi måste hålla ut. Vi är så nära nu och vi får inte ge upp och börja leva som vanligt”.

Adam Alsings föräldrar om sorgen och ilskan mot spekulationerna efter hans död

Mest läst