Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdom
1:06

Efter reklamen: Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdom

(1:06)

Slå på ljud

Agneta Bolme Börjefors drömde inte om att jobba med tv – hon ville bli skådespelare, precis som hennes lillebror Tomas Bolme skulle komma att bli. När hon misslyckades med antagningsprovet till Dramatens elevskola hamnade hon dock av en slump som programledare för Måndagsposten på SVT, bara 19 år gammal. 1965 fick hon fast anställning på SVT, då som scripta, och Agneta blev kvar på public service till sin pension 2008 – alltså i 43 år.

Alice Bah, Uffe Larsson och Agneta Bolme Börjefors var programledare för Söndagsöppet.

Roger Tillberg/TT

Under åren på SVT hann Agneta med att vara programledare för både Kafe 18 och Söndagsöppet. Hon vann också På spåret med Adde Malmberg 2000, och fick hålla ett sommarprat i Sommar i P1. Mot slutet av sin karriär specialicerade hon sig på evenemang och dokumentärer, och bevakade Nobelpriset i flera år, samt producerade Året med kungafamiljen under 00-talet.

Hon gifte hon sig med ingenjören Allan Börjefors, som hon höll ihop med i alla år, och 1975 fick de sonen Anders.

Eva Remaeus tragiska öde – efter Fem myror är fler än fyra elefanter

Agneta Bolme fick bröstcancer

Agneta Bolme Börjefors med kungen och drottningen.

Charles Hammarsten/TT

2006 gick Agneta Bolme Börjefors på en mammografi, något hon trodde skulle vara ett rent rutinbesök. Men Agneta fick veta att hon drabbats av bröstcancer, och påbörjade behandling. Efter ett tag kunde hon jobba igen, och fortsatte hålla i SVT:s bevakning av kungahuset.

Men när Agneta som nybliven pensionär från SVT var på Öland som VIP-gäst på Victoriadagen 2008 hade hon under en period börjat känna sig tröttare och tröttare, och behövde emellanåt stödja sig med en käpp. Då fick hon ett samtal som förändrade allt.

Agneta och Peter Jihde gjorde programmen om kungafamiljen.

CARL-JOHAN SDER CJS

Vi fick inte veta att Agneta var så svårt sjuk förrän på Victoriadagen. Då ringde de från Karolinska sjukhuset och sa att hon genast måste komma dit. Då hade hon börjat sluddra på talet och var mycket trött, berättade hennes make Allan Börjefors för Expressen 2008.

Visste inte hur sjuk hon var

Tv-profilen fick ny strålbehandling och skickades hem med mediciner, men efter några veckor lades hon in på sjukhus igen. Den 11 augusti, bara veckor efter det nya sjukdomsbeskedet, somnade hon in för gott.

– Både Anders och jag har turats om att vaka på sjukhuset. I fredags, när släkten var där, vaknade Agneta till. Jag frågade henne om varför hon ingenting hade sagt om hur svårt sjuk hon egentligen var. "Jag visste inte själv", svarade hon, sa Allan Börjefors till Expressen.

Tomas Bolme säger att hans syster fick ett lugnt slut på livet.

- Hon kände ingen smärta, ingen ångest.

Tomas och Agneta Bolme på Polarpriset.

Micael Engström/TT
Mest läst