Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Åke Cato planerade sin egen begravning

18 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tillsammans med parhästen Sven Melander blev Åke Cato en humorgigant på 1980-talet.
Mot slutet av sitt liv visste Åke Cato att han skulle dö, och planerade sin egen begravning – som Melander fick hålla.
– Jag höll tal vid den borgerliga ceremoni som Åke själv hade planerat, berättade Sven Melander för Expressen.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Sven Melander träffade Åke Cato för första gången 1971, när de båda jobbade på kvällstidningen Expressen. När de några år senare bytte arbetsplats till Aftonbladet blev de nära vänner och började jobba ihop – tillsammans kom de på hyllade tv-programmet Häpnadsväktarna.

Men det var först på 1980-talet som vännerna och humorduon fick sitt stora genomslag, när de gjorde sketcher i Nöjesmassakern. Framförallt minns alla kock-karaktärerna Werner och Werner, och deras monsterhit Vår julskinka har rymt, som fortfarande spelas flitigt i radio varje jul.

Även efter att de slutade jobba tillsammans höll Sven Melander och Åke Cato kontakten, och var såta vänner. När Åke blev allvarligt sjuk och visste att hans liv gick mot sitt slut, så föll valet av officiant på begravningen på vännen Sven Melander.

Annons

– Jag höll tal vid den borgerliga ceremoni som Åke själv hade planerat, berättade Sven Melander för Expressen efter begravningen i december 2016.

Vännerna höll i Åke Catos begravning

Att ta på sig uppdraget var inget Sven Melander gjorde med lätthet, men samtidigt var han glad över att uppfylla vännens sista önskan.

– Det var svårt att stå där och prata när man själv är så oerhört ledsen. Allt var oerhört sorgligt, men det kändes fint att följa Åke till den sista vilan, sa Sven Melander till tidningen.

Även vännen och programledaren Mikael Neumann planerades in i begravningen av Åke Cato, och fick spela musik under ceremonin.

– Han ringde och ville ta adjö. Han vill diskutera sin begravning. Det blev något avbrott och så lade han på. Jag blev väldigt deprimerad. Sedan ringde han upp igen några timmar senare och sa: ”Nu mår jag bättre, ryktet om min död är betydligt överdrivet”, har Neumann berättat för Expressen.

Reds. anm: Efter artikeln skrevs gick Sven Melander bort – den 31 mars 2022.

Åke Cato i samband med sin 80:e födelsedag 2014.
Annons