Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Alida Morbergs oväntade relation med pappa Per Morberg: ”Hade ingen chans”

16 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografMAria östlin.
Som förlossningsdeprimerade Vera i SVT:s Amningsrummet har Alida Morberg gett den kämpande mamman ett ansikte.
Nu berättar skådespelaren om hur moderskapet förändrat henne, beslutet att jobba tillsammans med sambon Bill Skarsgård, och uppväxten med fem systrar – och Per Morberg.
– Lilla pappa hade ju ingen chans, även om han försökte. Det kan inte ha varit lätt alla gånger med alla brudar och all dramatik.
Annons
Fem snabba med Alida MorbergBrand logo
Fem snabba med Alida Morberg

Alida Morberg har fullt upp.

Hon har precis kommit tillbaka från ännu en inspelningsperiod på Åland, dit hon pendlat fram och tillbaka för ett kommande projekt. Samtidigt har hon hyllats hon för sin roll i Amningsrummet, och förbereder sig för sin medverkan i kommande Netflix-serien om den ökände brottslingen Clark Olofssons liv.

För att få allt att gå ihop med jobb och privatliv som numera också inkluderar tvååriga dottern Oona som har tillsammans med skådespelande sambon Bill Skarsgård, får hon ibland ta hjälp av mamma Inese Morberg.

Som nu på Åland.

– Jag och min kille skulle ha bytt av varandra men vi filmade båda två så mamma åkte med till Åland, med min dotter. Hon räddar alltid mig i sista sekund.

Under hösten har Alida Morberg rönt stor uppmärksamhet för sin roll i Caroline Ringskog Ferrada-Nolis kritikerrosade SVT-serie Amningsrummet, och skådespelaren visste redan från början att det var hon som borde spela Vera.

Annons

– Jag fick manuset skickat till mig av mina agenter, och när jag läste det kände jag bara ”fan vad bra”. Jag blev positivt överraskad att det var så välskrivet. När jag provfilmade var Caroline, som skrivit och regisserat, på plats, och det var väldigt tacksamt – vi fick fin kontakt.

Vera är en välbärgad tvåbarnsmamma i Stockholms innerstad som på ytan ser ut att ha allt; en kärleksfull partner, ett fint hem och söta barn. Men samtidigt kämpar hon med en förlossningsdepression.

När Alida Morberg fick rollen hade hon varit mammaledig en period, och ammade själv fortfarande.

Hade det varit lika självklart att ta rollen om du inte var mamma själv?

– Det är svårt att säga, för jag var ju mamma då, men jag tror att det har hjälpt jättemycket. Jag har aldrig fått så fin respons för en roll förut. Det blev lite ”method acting”. Jag ammade själv samtidigt som min kille var borta och filmade, så jag hade barnflicka och pumpade mjölk medan jag jobbade. Det blev ganska intensivt men jag är tacksam för att jag inte hade någon form av amningsdepression.

Annons

I stället har Alida hämtat inspiration till rollen från sina egna erfarenheter av PMS. Hon berättar att känslorna hon hade som ny mamma gav henne bra underlag till scener i serien där Vera upplever utanförskap eller osäkerhet.

– Där kunde man plocka jättemycket inspiration. Det finns mycket igenkänning till exempel i en scen från öppna förskolan. Man kan känna sig lite ensam med de här känslorna, innan man börjar acklimatisera sig i det nya livet.

– Det är en sådan extremt stor förändring att få barn, det är nog det största som händer i ens liv. För mig var det som ett före och ett efter, medger skådespelaren.

Alida Morbergs livsändring som mamma

Dotterns ankomst gav Alida Morberg en stabilitet som hon tidigare saknat, något hon upplever har förbättrat hennes liv på många sätt.

Annons

– För mig personligen har det skapat energi, för jag har inte lika mycket tid för mig själv längre. När man har all tid i världen kan det bli så att man inte tar tillvara på tiden, man kan sova länge och det skapar mer ångest. Det är så klart individuellt, men för mig blev det otroligt positivt. Jag mår väldigt bra av rutiner. Både min syrra och pappa har adhd, och jag har säkert också en släng av någon bokstavskombination.

Att bli mamma har också hjälpt skådespelaren att kliva ut ur sitt eget huvud, och inse vad som faktiskt är viktigt i livet och tvärtom, vad som kostar onödig energi.

– Efter att jag födde barn har jag fått sådan respekt för kvinnor. Som min mamma, som fött fem barn, vilket jobb – vilken kraft kvinnor besitter! Det är så klart inget nytt, men när man upplever det själv blir det en aha-upplevelse. Det är otroligt mäktigt. För mig blev det också existentiella förändringar: ”varför har jag fokuserat så mycket på betydelselösa saker?”. Jag har märkt det även hos vänner som får barn, att man flyttar fokus, och det kan vara väldigt nyttigt. Sen har det nog en del med åldern att göra. Efter 30 började jag se saker på lite annorlunda sätt.

Annons

Skådespelaren har dock inte behövt se långt för att finna en bra förebild i moderskapet. Mamma Inese är allt hon hoppas kunna bli för sin egen dotter.

– Mamma har verkligen varit mamma. Hon är en trygghet, den jag ser upp till och min största förebild. Hon är klok, stark och trygg. Vi pratar varje dag och det är henne jag berättar allt för. Så jag hoppas få samma relation till mitt barn, som jag har med min mamma.

Uppväxten med Per Morberg: "Pappa hade ingen chans"

Under uppväxten, där hennes pappa Per gick från att vara kock till att utbilda sig på Scenskolan och bli ett välbekant ansikte på tv och film, var musik och kultur en självklar del av vardagen. Att vara omgiven av såväl konstnärliga personer som tv-kameror i hemmet emellanåt, har format flera av Pers och Ineses fem döttrar.

Alida är inte den enda som gett sig in i ett kreativt yrke; storasystern Liza Minou är regissör inom reklambranschen och yngsta systern Astrid har också hon slagit in på skådespelarbanan.

Annons

– Vi systrar är nära allihopa. Det är kul när man är äldre och släpper lite på syskongrejer, för man känner ju varandra så bra och vet varandras svaga punkter. Men vi finns alltid och försöker stötta varandra så gott det går. Vi är alla extremt olika, säger Alida Morberg och medger att den enda herren i huset inte haft det lätt att hävda sig alla gånger:

– I dag kan jag känna med pappa, det måste ha varit tufft med alla tjejer. Lilla pappa hade ju ingen chans, även om han försökte. Det kan inte ha varit lätt alla gånger med alla brudar och all dramatik.

Redan 16 år gammal flyttade Alida Morberg dock hemifrån.

Familjen hade bytt bostadsadress, från Mälarhöjden söder om Stockholm till ut på landet i trakterna av Trosa, medan hon fortfarande hade sitt umgänge i stan. Så när tillfället bjöds att få hyra sin mosters lägenhet på Södermalm i centrala Stockholm nappade Alida utan att tveka.

Det var också då hon började på Södra Latins teaterlinje.

Annons

Att hon snart 20 år senare har skådespelare som yrke har inte alltid varit självklart för henne. Alida Morberg har genom åren testat på olika jobb, flera av dem bakom kameran. Hon har jobbat med casting, producerat och provat på regi. Men det är alltid skådespeleriet hon återvänder till.

– Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig och att kommunicera med människor. Jag var mer ambivalent till skådespelaryrket när jag var yngre. Nu vet jag att det roligaste av allt är att få ta mig an historier. Det finns en psykologi i det här jobbet som jag älskar. Ett tag var jag inne på om jag skulle bli psykolog, för jag är väldigt intresserad av människor och mellanmänskliga relationer – vad det är som gör att människor blir som de blir.

Spelar mot Bill Skarsgård i serie om Clark Olofsson

I mars påbörjas inspelningarna för Alidas del i Netflix-serien om mannen bakom Norrmalmstorgsdramat, Clark Olofsson, där sambon Bill Skarsgård spelar titelrollen. Samtidigt som paret ser fram emot att jobba tillsammans, något de inte gjort under sina fem år tillsammans, så var det viktigt för dem att det blev på rätt sätt.

Annons

– Clark är ju väldigt manschauvinistisk, en mansgris liksom. Även om han kommer undan med sin charm, så sårar han många människor. Netflix är stenhårda med att alla måste provfilma, och mina agenter skickade ”du borde provfilma för hans fru”, Clarks första fru. Jag pratade med min kille och vi tyckte båda att det vore kul att filma tillsammans, det är första gången vi gör det och det ska bli roligt. Men det kändes inte helt rätt och jag tror inte heller att jag skulle passa för den karaktären. I och med att vi är ett par privat så känns rollen jag fick istället, roligare. Det är den enda han inte har en sexuell relation med. Det är en rolig dynamik.

Efter framgången med Amningsrummet har Alida Morberg fått blodad tand för att huvudroller och vill gärna göra mer omfattande rolltolkningar.

Annons

– Jag är sugen på att göra mer huvudroller, det är kul att få fördjupa sig i karaktärer.

Att liksom kärleken Bill satsa på en karriär utomlands har Alida inte heller stängt dörren för, men då ska det vara rätt projekt.

– Jag är öppen för att jobba i USA, men jag vill mest bara jobba och delta i intressanta projekt. Jag har inte känt att "jag måste till Hollywood", men jag vill jobba med spännande begåvade människor. Om det är i Sverige eller någon annanstans i världen spelar inte så stor roll. Vi åker redan lite fram och tillbaka – ja, inte under coronan då – och är ganska flexibla. Jag är öppen för förslag om det är rätt projekt.

Annons