Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt du behöver veta om Andra chansen i Melodifestivalen 2021

05 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJanne Danielsson / SVT
Deltävlingarna är klara, alla bidragen är presenterade, men än dröjer det en vecka tills det är final i Melodifestivalen 2021.
På lördagen är der dags för Andra chansen – och så här ser årets upplägg ut.
Annons

Efter fyra direktsända lördagar från Annexet i Stockholm så har nu årets alla 28 bidrag presenterats. Åtta stycken har redan gått till final, medan 12 bidrag har fått lämna tävlingen helt. Men sen är det åtta bidrag som än så länge sitter fast i limbo – och på lördagen tävlar de om att vinna eller försvinna i Andra chansen.

Största snackisarna i Melodifestivalens historiaBrand logo
Största snackisarna i Melodifestivalens historia

Så fungerar Andra chansen

Historiskt sett har Andra chansen sett väldigt olika ut genom åren. Vissa år har alla bidrag ställts mot varandra, och andra gånger har det varit upplagt som en slags turnering, där de olika bidragen får möta varandra i flera etapper.

Men de senaste åren verkar Andra chansen ha hittat en form som fungerar – nämligen dueller. Programmet är upplagt i fyra dueller, där bidragen tävlar mot varandra och vinnaren lyckas ta sig till final. I de fyra duellerna är det alltså fyra bidrag som går till final, och fyra som får lämna Melodifestivalen.

Vilka tävlar mot varandra i duellerna?

Duell 1:

Annons

Alvaro Estrella - Baila Baila

Lillasyster - Pretender

Duell 2:

Frida Green - The Silence

Paul Rey - The Missing Piece

Duell 3:

Annons

Eva Rydberg & Ewa Roos - Rena rama ding dong

Clara Klingenström - Behöver inte dig idag

Duell 4:

Klara Hammarström - Beat Of Broken Hearts

Efraim Leo - Best Of Me

Så röstar du i Andra chansen

Som vanligt kan man både rösta gratis i Melodifestivalens app, och ringa in och rösta – antingen på ett billigare nummer eller på ett dyrare, där en del av pengarna går till Radiohjälpen.

Annons

Röstningen för alla bidrag startar i samband med den första duellen, men man kan hela tiden rösta på alla bidrag, oavsett vilken duell det är som pågår. Röstningen stänger sedan efter snabbreprisen när alla dueller tävlat.

Vem är programledare i Andra chansen av Melodifestivalen?

I år har programledarna bytts ut i varje program, samtidigt som Christer Björkman har varit med i alla programmen.

Förra veckan gjorde Pernilla Wahlgren och Per Andersson succé som programledarduo, och i Andra chansen är det Shirley Clamp som tar plats vid Christer Björkmans sida som programledare.

Annons