Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt du vill veta om Babben Larsson

15 nov, 2022 
AvJosefin Westin
FotografTT
Babben Larsson, här är allt du behöver veta om henne.
Hon är skådespelare men framför allt igenkänd av svenska folket som ståupp-komiker och programledare.
Här är allt du behöver veta om Babben Larssons karriär, familj och barn.
Annons
VIDEO: Julvärdarna i SVT de senaste 20 årenBrand logo
VIDEO: Julvärdarna i SVT de senaste 20 åren

Bäst i test-programledaren Babben Larsson är folkkär av svenska folket och en lågoddsare när hon utsågs till årets julvärd 2022. Däremot känner inte alla till hennes uppväxt, relationen till hennes mamma, hennes barn eller okända kärleken. Här är allt du behöver veta om Babben Larsson.

Babben Larsson om sin uppväxt

Som Barbro Larsson, som är Babben Larsson, med hela svenska folket avslöjar stora delar av sitt ursprung med sin dialekt, som antyder att hon växte upp på Gotland. Hon växte upp där tillsammans med sin storasyster och deras föräldrar på en flera hundra år gammal släktgård. Babben Larsson gjorde tidigt klart för sin familj att hon inte tänkte ta över släktgården och hade inga som helst planer på att bli bonde. Redan som barn började hon spela teater i en amatörteater för barn och ungdomar på Gotland. Ett sätt att fly och få någonting eget. I en intervju i tv-programmet Min Sanning från 2021 berättade hon om relationen till sin mamma och hur dom aldrig fick någon anknytning till varandra.

Annons

– Mamma var speciell på det viset att hon var svår att nå. Hon var själv i centrum, det var en hel del martyrskap i luften. Det var ingen person som du vände dig till när du hade personliga problem, säger hon i programmet.

Började som skådespelare

Redan som ung fick hon sin första teaterroll i den fria teatergruppen Gotlands teater. Babben Larsson studerade sedan på Teaterhögskolan i Stockholm. Hon skådespelade på Folkteatern i Gävleborg men återvände alltid hem till Gotland under 80-talet och satte upp kabaréer på Gutekällaren i Visby. Hon var även tidig med att fastna för komik och etablerade sig som ståuppkomiker. 30 år senare är hon en av Sveriges främsta på ståuppkomik. Tidigare under 2022 gick hon ut med att hon slutar med standup på grund av sin artros.

– Jag kan inte bara lappa ihop kroppen för att jobba, sa hon till Sveriges radio och menade att det arbetslivet sliter för mycket på hennes kropp.
Mest känd är Babben Larsson för svenska folket som programledare för bland annat sin egen tv-show Babben & Co och framför allt publiksuccén Bäst i test och nu nya programmet 1 mot Sverige. På äldre dar har hon även etablerat sig som sångerska och gett ut ett eget jazzalbum.

Annons

Här är Babben Larssons barn

Ståupp-komikern fick 1992 barn tillsammans med sin dåvarande man Bernt Westerlund. Babben Larssons dotter, Sofia Westerlund, har valt att leva ett liv utanför rampljuset och arbetar som jurist.

Babben har medvetet försökt ge sin dotter Sofia en bättre uppväxt än hon själv fick.

– Det jag fick med mig hemifrån var en dålig självkänsla vilket är ganska oundvikligt om du har en förälder som inte knyter an till dig. För då känner du inte att du är värd någonting, utan du måste jobba och göra bra saker, säger hon och fortsätter:

– Det är någonting jag har jobbat med med min dotter. Att jag har försökt att peppa hennes självkänsla ganska tidigt.

Skilde sig från dotterns pappa

2007 skilde sig Babben Larsson från sin ex-man Bernt Westerlund. Efter 17 års äktenskap valde dom att gå skilda vägar. Enligt henne hade det varit en process och förhållandet var inte detsamma. Ingenting speciellt hade skett:

Annons

– Det är över bara. Men vi är fortfarande vänner och ingen är osams, så det är jätteskönt, sa hon i en intervju i samband med detta.
Paret sålde sin villa i Sundbyberg men hade fortfarande gemensam vårdnad över deras då 15-åriga dotter Sofia Westerlund.
Efter skiljsmässan flyttade Babben Larsson till Solna där hon bor än i dag. Hennes dotter har flyttat hemifrån och bor i samma område i Råsunda, Solna.

Håller sitt förhållande hemligt

Efter skilsmässan från ex-maken har Babben Larsson velat hålla sina förhållanden hemligt. Först efter att förhållandet sprack med kungens tandläkare Anders Ericsson bekräftade hon förhållandet. Paret träffades under inspelningen av programmet Babben & Co. E-type skulle vara med i programmet och eftersom han var en patient fick Anders hänga på. Efter programmet uppges Anders ha skrivit ett brev till Babben om frågat om de skulle gå på dejt. De hade under flera år ett särboförhållande. Efter fem år gick tidningen Hänt ut med att förhållandet var slut.

Under 2021 träffade Babben Larsson sin nuvarande man, som hon inte avslöjat identiteten på. Hon uppgav att hon träffat en man under pandemin genom en dejtingsajt. När hon 2022 tillkännagavs som årets julvärd står det dock på hennes egen hemsida att hon "dejtar på förfrågan" och att hennes familj är hennes dotter, bonusbarn och bonushund. Men Babben Larssons kärlek spirar som aldrig förr. Hon uppges ha förlovat sig med sin kärlek.

SE OCKSÅ: Babben Larsson: ”Mamma var svår att nå”Brand logo
SE OCKSÅ: Babben Larsson: ”Mamma var svår att nå”
Annons