Sverige har Tunna blå linjen-feber, och mitt i det står Amanda Jansson, 30, som spelar den kristna nybörjarpolisen Sara. Även hon synts i Vår tid är nu och Beck – Utan rimligt tvivel så är polisserien hennes stora genombrott.

– Det här är ett drömscenario, där både kritiker och den stora massan människor tycker om det, det är det man drömmer om. Det är fantastiskt. Man hoppas ju alltid, men vågar inte riktigt tro det.

Något både tittare och kritiker lyft med Tunna blå linjen är hur verklighetstrogen den är. Det är dock inget som kommit gratis – under inspelningarna fick de hjälp av riktiga poliser för att det ska bli så bra som möjligt.

– Vi fick ha workshop med poliser, och sen tog vi alla var och en kontakt med poliser och pratade om olika situationer och hur man gör. Det var alltid en konsulterande polis på plats när det var den typen av scener, som ingripanden till exempel. Vi hade också statistpoliser som var poliser i grunden, säger Amanda.

Femina väljer: Kvinnorna vi vill se mer av 2021

Samtidigt har det varit ett medvetet val att inte alla delar av polisyrket skildras som det ser ut egentligen, för dramaturgins skull.

– Sen är det klart att man tar sig konstnärliga friheter, för skulle man porträttera en dag hos polisen skulle det vara 80 procent administration.

Amanda Jansson om rasism inom poliskåren: Sunkiga åsikter

Foto: Oskar Laring & Matilda Källström

Ett återkommande tema serien tar upp är rasism och sexism inom polisen. När polisen Leah står upp mot en kollegas rasistiska kommentarer får hon höra att hon är en ”vänsterfitta”.

Har serien ändrat din bild eller uppfattning av poliskåren?

– Som på alla arbetsplatser finns det personer med sunkiga åsikter och ett dåligt uppförande. Det speciella med polisen är att det är en myndighet som ska granskas, en myndighet som folk ska känna sig trygga med, vilket vissa inte gör, säger Amanda Jansson och fortsätter:

– Jag har fått en väldig respekt för poliser, vilket jäkla yrke känslomässigt. De åker från det ena till det andra, och man får sällan någon uppföljning på vad som händer. Det känns skitjobbigt.

Tunna blå linjen får ny säsong

Under coronapandemin har många film- och serie-projekt behövts läggas på is, och hade Tunna blå linjen spelats in bara några månader senare hade det kanske inte inte kunnat sändas någon säsong nu.

– Man kanske inte förstår hur lång tid det tar att spela in, vi filmade från juni 2019 till januari 2020. Vi hade sån jävla tur med tajmingen, för det är 400 roller som har repliker i serien, och sen en massa statister på det. Det hade blivit svårt att spela in under corona med det omloppet av folk, nya varje dag.

Efter premiären har det skrivits kontrakt om en till säsong av Tunna blå linjen på SVT, och om allt går som det är tänkt kommer Amanda Jansson ha fullt upp med inspelningar efter sommaren.

– Vi har fått en storyline som vi kollar på, det är jättekul att det blir en fortsättning. Det skrivs manus nu, och drömscenariot är väl att vi spelar in till hösten.

Amanda Jansson

Ålder: 30

Bor: Gävle

Aktuell: Som Sara i Tunna blå linjen.

Familj: Mamma, pappa, lillebror

Kärlekspar i serier – som verkligen saknar kemi

Mer läsning

Femina