Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Amelia Adamo letade upp sonens grav efter nästan 50 år: ”Jag skäms”

12 jan, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Medieprofilen Amelia Adamo har inte bara två söner – utan ytterligare en son som ligger begravd i Italien.
Nu berättar hon om besöket på hans grav 50 år senare och att hon aldrig varit där tidigare.
– Det var som att sticka hål i en böld. Då började jag gråta och skämmas.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Medieprofilen Amelia Adamos har öppet berättat om att hon och sin man Lars CG Ericsson förlorade sitt första barn. Hon var på en resa i Italien under 1970-talet och gravid i sjunde månaden när hon förlöstes genom akut kejsarsnitt.

– Jag var i sjunde månaden när jag förlorade barnet, det var totalt undernärt, näringen hade fastnat i moderkakan, har hon berättat i en intervju med Aftonbladet.

Nu berättar Amelia Adamo, som är aktuell med en dokumentär om hennes liv på SVT, om material som film-teamet spelade in men som aldrig kom med.

”Han var perfekt men liten”

Nästan 50 år efter att hennes först födde son föddes får hon frågan av SVT:s reporter Jesper Henke om var barnet är begravt. Men det visste hon inte. Jesper Henke undrade då om hon ville veta.

”Det var som att sticka hål i en böld. Då började jag gråta och skämmas. Så många gånger jag åkt till Rom och aldrig forskat i vad som hände 1974. Hur kunde jag bara radera ut en sådan avgörande händelse?”, skriver hon i en krönika i tidningen Amelia.

Annons

Hon berättar att hennes son föddes sex veckor för tidigt och bara levde två timmar men att nunnor på sjukhuset där han föddes både hann döpa och begrava honom innan hon vaknade upp ur narkosen. Han döptes till Giuseppe Paolo.

”Mamma som var med mig i Rom, sade att han var perfekt men liten”, skriver Amelia Adamo.

Hon ville inte veta mer och frågade inte mer.

Hittade hans grav i Rom

När Amelia Adamo kom hem igen till sin sambo Lars, som hon senare gifte sig med, ville hon snabbt bli gravid igen. Tre år senare föddes deras andra gemensamma barn, Filip, och efter ytterligare något år, Alexander.

I sin krönika beskriver Adamo hur hon tryckte undan Giuseppe. När hennes söner frågade när de var i Rom var han låg begravd kunde hon inte svara.

Tills nu.

Nästan 50 år senare hittar Amelia Adamo till sin sons grav med hjälp av mannen som körde henne till sjukhuset när hon skulle förlösas. Giuseppe ligger begravd på Roms största kyrkogård.

”Där finns en avdelad plats för sådana som han. De som ingen brytt sig om.”

I ett tv-klipp som publicerats hos tidningen Amelia lägger hon ner blommor på sin sons grav.

Hon är där ensam som förälder. När Amelia Adamo var 37 år blev hon änka. Hennes man och stora kärlek, Lars CG Ericsson dog i cancer. Deras barn var då åtta och fem år gamla.

Annons