´

Det här gjorde programledarna innan SVT
1:33

Efter reklamen: Det här gjorde programledarna innan SVT

(1:33)

Slå på ljud

Anders Holmberg är en av landets mest hyllade politikjournalister, med sina skarpa utfrågningar i SVT-program som Agenda och 30 minuter. Han var också programledare för valvakan 2022, tillsammans med Camilla Kvartoft. Anders Holmberg har jobbat på kanalen sedan 2012, efter att ha börjat sin karriär i Sveriges Radio, men det är främst de senaste åren som han tagit steget in i rampljuset och blivit en av SVT:s främsta nyhetsprofiler.

Men medan han ställer politiker och makthavare mot väggen med skarpa frågor, så håller han sitt eget privatliv mer nedtonat, och gör sällan intervjuer som handlar om honom. I en sällsynt intervju med Expressen 2021 berättade Anders Holmberg om livet med familjen, som få känner till.

Programledaren är gift med sin Birgitta Holmberg, och paret har tre barn tillsammans, som är tonåringar och unga vuxna. Trots att Anders är vass när han leder debatter och utfrågningar med politiker, så har han inte lika lätt med diskussionerna hemma – eller med vännen och kollegan Camilla Kvartoft.

– Det finns två personer som jag aldrig har vunnit en debatt mot, det är min dotter och det är Camilla. Hon har en aura kring sig att vara väldigt varm och snäll, och det är hon verkligen. Men Camilla är också en av de absolut skarpaste kolleger jag har och en av de skarpaste människor jag känner, säger Anders Holmberg i Expressen-intervjun.

Anders Holmberg och Camilla Kvartoft.

Camilla Kvartoft och Anders Holmberg har jobbat tillsammans i många år.

Foto: Anders Wiklund/TT

Anders Holmbergs fru – det jobbar hon med

SVT-profilen konstaterar att hans fru kan tycka det är jobbigt att så många har åsikter om honom och hans jobb. Men Birgitta har också ett högprofilerat jobb – med drottning Silvia som chef. Hon arbetar nämligen för stiftelsen Childhood.

– Vi bollar våra jobb mycket. Jag tror att min fru ibland kan tycka att det är lite jobbigt att det är så mycket åsikter om mig. Hon följer Twitter och kan bli förskräckt över vad som skrivs där, säger Anders Holmberg.

Hanna Hedlund efter skilsmässan från Martin Stenmarck

Att hustrun jobbar nära Silvia har gjort att SVT-profilen hamnat på middag med kungafamiljen – och en speciell situation ångrar Anders Holmberg fortfarande.

– Jag var på en ganska liten middag på Slottet en gång eftersom min fru jobbar med drottningen, det är min enda kungamiddag. Och till kaffet kom det en page som bjöd på cigarrer, av en händelse stod jag bredvid kungen då. Kungen blev upplivad och bjöd mig på cigarr, men jag har ganska dåliga erfarenheter av cigarrer så jag tackade nej.

Mest läst