Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anki Lidén öppnar upp om sorgen fyra år efter sonens bortgång

01 aug, 2022 
AvLinda Strömbäck
FotografTT
Avicii och mamma Anki Lidén
Det har gått fyra år sedan vi nåddes av det tragiska beskedet att Tim ”Avicii” Bergling tagit sitt liv. Nu berättar Anki Lidén om sorgen att förlora en son och hur hon försökt gå vidare: ”Sorgen sätter sig i kroppen”
Annons
Till minne av AviciiBrand logo
Till minne av Avicii

År 1989 fick skådespelaren Anki Lidén sonen Tim tillsammans med maken Klas Bergling. Efter att sonen i 20-årsåldern skapat sig en raketkarriär och bara inom ett par år blivit internationellt känd som musikgeniet Avicii, nåddes familjen 2018 av det tragiska beskedet att Tim valt att ta sitt liv – endast 28 år gammal. Nu öppnar Anki upp om tragedin fyra år senare.

Anki Lidén om dödsbeskedet

I en intervju med tidningen Vi berättar Anki om när hon nåddes av beskedet att hennes son inte längre fanns i livet. Det var under en semester till Kanarieöarna tillsammans med maken Klas som de insåg att Tim inte verkade må så bra. Han hade under den sista tiden framstått som stark och överraskade föräldrarna när han plötsligt på endast ett par dagar blivit inbunden, slutat äta och inte varit sig själv. Föräldrarna försökte ordna så de kunde resa dit han befann sig i Oman, men nåddes snart av beskedet att Tim tagit sitt liv.

Annons

–På flyget hem sa Klas att jag borde äta något, i alla fall försöka dricka, men jag kunde inte svälja. Den enklaste sak i världen ju, men det var som om jag hade glömt hur man gör. Det är så trauman fungerar har jag förstått. De sätter sig i kroppen, berättar Anki för tidningen Vi.

Tim Bergling och Anki Lidén
Tim Bergling och Anki Lidén

Anki Lidén om Aviciis självmord

Sedan beskedet kom som skakade världen har Anki inte pratat öppet om tragedin. Hennes man Klas Bergling har varit den som främst synts i media och varit talesperson för stiftelsen Tim Bergling Foundation, som de grundade 2019 för att förebygga självmord och psykisk ohälsa. I intervjun med Vi berättar Anki om känslorna kring sonens självmord.

–Sorgen handlade inte bara om att Tim var död utan också att han hade begått självmord. Det var inte cancer, inte hjärtat, inte en olycka…och han var så ung. I dag är vi övertygade om att han drabbades av en psykos, ett akut sjukdomstillstånd. Tim var en grubblande, introvert person, kunde ibland tycka att det sociala var väldigt jobbigt. Det fanns tidigt en blyghet i honom som jag kan känna igen mig i.

Annons

– Men Tim var också så mycket annat: glad, rolig, kreativ, vänlig, varm, vänfast. Det är viktigt att inte glömma det.

Anki Lidén om livet efter Tim

Fyra år efter Tim Berglings bortgång har Anki delat in livet i före och efter Tim. Och trots sorgen ofta är närvarande så berättar hon att allt inte längre är nattsvart.

–Livet efter Tim…Det är som om inget är sig likt längre, jag känner inte igen mig. Kan man säga så? Visst kan jag skratta och jag ser ju att det finns saker att glädjas åt. Jag har min förste son, världens underbaraste Anton, vi har Klas fina barn och barnbarn. De är nära, trösten och lyckan finns där. Men…i kroppen är det som om något är för evigt trasigt.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons