Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anna-Lena Brundin led av brustet hjärta – svåra sjukdomen

15 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografCharles Hammarsten/TT
Anna-Lena Brundin
Under coronapandemin började komikern Anna-Lena Brundin jobba inom vården för att hjälpa till.
Men bara för några år sedan var det hon som behövde vårdas – när hon drabbades av allvarliga tillståndet ”brustet hjärta”, och var nära döden.
– Det som räddade mig var att jag hade tagit de där två pillren före föreställningen, berättar hon för Ica-Kuriren.
Annons
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärtaBrand logo
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärta

Det var för några år sedan som komikern Anna-Lena Brundin, nu 62, var nära att mista livet. Hon hade haft premiär för en ny ståupp-föreställning, som hon hade varit så nervös inför att hon tog medicinen betablockerare, när hon i bilen hem drabbades av kraftig smärta.

I Ica-Kuriren berättar Anna-Lena om den hemska upplevelsen som hade kunnat bli slutet för henne.

–Framträdandet gick jättebra och jag körde hem lättad och lycklig. Jag tänkte till och med fira med att smygröka en cigarett eftersom Sigge inte var hemma.Men i bilen fick jag otroligt ont i bröstet. Det strålade ut i armen. Hemma blev det bara värre och värre. Jag trodde det var panikångest. För det kunde inte vara hjärtinfarkt. Jag hade nämligen precis gjort en grundlig hälsoundersökning och fått veta att jag hade hjärta och kärl som en tonåring, har Anna-Lena Brundin berättat för tidningen förra året.

Annons

Komikern tog sig till sjukhuset, där läkarna tyckte att hennes symptom tydde på just en hjärtinfarkt, något Anna-Lena bestämt fortsatte hävda att det inte var. Efter några undersökningar fick läkarna erkänna att det inte rörde sig om en infarkt. Istället upptäckte de att hon drabbats av det ovanligare syndromet ”brustet hjärta”, som egentligen heter takotsubo. Tillståndet kan vara lika livsfarligt som hjärtinfarkt.

Medicinerade mot brustet hjärta – utan att veta

För att motverka ett brustet hjärta medicinerar man med blodförtunnande – och betablockerare. Att hon hade självmedicinerat visade sig rädda hennes liv.

Efter diagnosen började komikern gå i terapi, och kuratorn hon fick hjälp av konstaterade att Anna-Lena levt under tung stress i många år, samt hade obearbetad sorg i sitt liv – något som kan orsaka sjukdomen.

– Jag har insett att jag samtidigt gått och malt gamla oförrätter och svek från mitt äktenskap. Att jag inte sörjt färdigt över det som också försvann med skilsmässan – ett stort hem med mycket folk, barn, husdjur.

Efter terapin slöt hon fred med sin exmake, som gick bort ett år efter Brundins hjärtproblem. Då hade de löst sina konflikter, något hon är glad för.

–Jag hann hälsa på honom på sjukhuset innan han dog och tacka för allt som varit bra. Jag är väldigt glad för det. Allt är förlåtet.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons