Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Annika Strandhälls tuffa år efter sambons död – stödet från vännerna

08 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografLotta HÄrdelin/DN/TT
2019 tog dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhälls sambo Thomas sitt liv.
Nu berättar hon om stödet från kollegerna, kärleken till sina döttrar och kampen för att kunna flytta från huset där tragedin ägde rum.
– Hade det inte varit för coronakrisen hade vi redan flyttat, säger Annika Strandhäll till Expressen.
Annons

Det var i augusti 2019 som dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll meddelade att hon skulle pausa sitt uppdrag som minister på grund av ett dödsfall i familjen. Hennes sambo Thomas hade begått självmord.

Efter det tragiska dödsfallet har Annika Strandhäll, som avgick som minister i september förra året, varit ärlig med vad som hände, och hyllats för att hon berättat om det tabubelagda ämnet i program som Skavlan och Min sanning.

I dag bor hon och hennes två döttrar kvar i huset de delade med Thomas – men det är motvilligt. Coronapandemin har hindrat familjen från att sälja huset och starta om på nytt.

– Hade det inte varit för coronakrisen hade vi redan flyttat, säger Annika Strandhäll. Tanken var att vi redan skulle ha sålt det i våras, det ligger i planen så det blir en nystart för oss. Att Thomas tog sitt liv, det blir en komplex sorg eftersom det är så mycket känslor, så mycket som är så svårt att förstå fortfarande, säger hon i en intervju med Expressen.

Annons

Annika Strandhäll har tidigare berättat att det var efter att hon meddelat sambon att hon ville separera, och till och med skaffat en egen lägenhet, som han valde att ta sitt liv.

– Att jag skulle flytta blev en utlösande faktor, ett trauma som han inte klarade av att hantera, berättade hon för Allas i somras.

Morgan Johanssons stöd till Annika Strandhäll

Under den tuffa tiden har relationen med döttrarna stått i fokus, men Annika Strandhäll har också fått stort stöd från sina tidigare kolleger från livet som politiker, och hyllar Stefan Löfven som en medmänsklig chef. Men det är framförallt Strandhälls relation med Morgan Johansson som har uppmärksammats, efter att de två fotograferades när de gick hand i hand.

Även om hon inte vill kommentera om huruvida de har haft en relation – hon konstaterar bara att hon inte är i en parrelation nu – så menar hon att Morgan Johansson varit en viktig vän i den svåra tiden.

Annons

– Morgan är en speciell vän och har funnits där extra. Det var allt från att finnas där, att bara kunna sitta och käka middag och prata väldigt öppet. Med den rollen som jag hade när det här hände var det inte helt enkelt att kunna prata öppet om vad som egentligen hade hänt och vad som hände i mitt privatliv fram till att Thomas gick bort. Men det gjorde jag även med andra kolleger. Och det kan jag göra med de kollegerna för de förstår också villkoren i den politiska rollen, säger hon i Expressen.

Hjälp vid psykisk ohälsa

Har du självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Sök hjälp! Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje/stödchatt eller sök vård.

Här kan du få hjälp:

  • Jourhavande medmänniska 08-702 16 80.
  • Jourhavande präst nås via 112.
  • Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
  • Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
  • Riksförbundet SPES telefonjour på telefon 08-345873.
  • Suicide Zero: www.suicidezero.se
  • Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp.

Källa: 1177, Vårdlinjen

Läs mer:

Annons