Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Babben Larsson slår tillbaka mot kroppshets

06 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Babben Larsson är trött på det utseendefixerade samhället, och står upp mot vikthets.
Efter att som många kvinnor ha bantat ett helt liv bestämde sig SVT-programledaren vid 55 års ålder för att vara snäll mot sig själv.
– Den här kroppen har verkligen ställt upp, säger hon i en intervju med Amelia.
Annons
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

Med Bäst i test har Babben Larsson, 66, blivit en av Sveriges mest folkkära programledare. I julas fick hon till och med hedersuppdraget att vara julvärd i kanalen, och hon är mer populär än någonsin.

Under många år har Babben också varit en älskad ståuppkomiker med egna föreställningar och shower, men sedan 2022 har hon lagt den delen av karriären på hyllan, till följd av att hon lider av artros.

– Det är inte så att jag är invalid, men när man turnerar kånkar man på väskor, går upp och ner i trappor och står på scen två, tre timmar. Det går inte, men jag vill inte vara ett offer. Artros är en folksjukdom. Har jag inte mer ont än så här och kan jobba med annat känns det helt okej, säger Babben Larsson i en intervju med Amelia.

Annons

Babben säger nej till kroppshets

Precis som många andra kvinnor har Babben Larsson ägnat mycket tid av sitt liv åt att banta, gå på dieter och fundera över sitt utseende. Det var först när hon brände ut sig som programledaren började fundera över sin hälsa på riktigt, och vara snällare mot kroppen.

– Jag tror inte att jag reflekterade så mycket över den. Som så många andra har jag gått i ett evigt bantningsmood. Man försöker hålla vikten i schack, lyckas inte för att man kanske svälter sig och då äter man för mycket och så vidare, säger hon till magasinet.

Numera väljer Babben att vara snällare mot sig själv, och vara tacksam över allt som kroppen har klarat av genom alla år.

– Någonstans vid 55 började jag tänka: ”Sluta dissa dig själv, sluta väga dig och om du väger dig, låt inte det bestämma vad du tycker om dig själv och hur du mår i dag.” Den här kroppen har verkligen ställt upp. Jag har jobbat otroligt mycket, rest och varit tung nästan hela mitt yrkesliv. Det är inte konstigt att kroppen tagit stryk. Att jag nu måste ställa upp tillbaka och lyssna på den, det tycker jag är kroppskärlek.

Annons