0:45

Efter reklamen: Svenskarna som fått en Golden Globe

(0:45)

Slå på ljud

Den svenska filmen Mitt liv som hund från 1985 blev regissören Lasse Hallströms stora internationella genombrott. Historien om pojken Ingemar och vännen Saga belönades med flera Guldbaggar, en Golden globe för bästa utländska film och nominerades också till två Oscarsstatyetter.

Huvudrollerna Ingemar och Saga spelades av Anton Glanzelius och Melinda Kinnaman.

Anton Glanzelius och Melinda Kinnaman 1985.

Anton Glanzelius och Melinda Kinnaman i Mitt liv som hund.

Skouras Pictures/Courtesy Everett Collection

De blev kända som Tommy och Annika i Pippi Långstrump – så ser de ut nu

Så gick det för Anton Glanzelius

Trots att Anton gjorde stor succé med sin filmroll, och till och med vann pris för bästa skådespelare i en barnfilm på filmfestivalen i Cannes, så valde han bort en fortsatt skådespelarkarriär, efter några få roller till.

1988 väckte det mycket uppmärksamhet när Michael Jackson bjöd med Glanzelius på nöjesfältet Liseberg. Anton Glanzelius har i vuxen ålder kommenterat händelsen, och sagt att Michael Jackson – som gång på anklagats för pedofili – aldrig förgrep sig på honom eller var opassande på något sätt.

Anton Glanzelius.

Anton Glanzelius på Kristallengalan 2020.

Karin Törnblom/TT

I dag har Anton Glanzelius, 47, blivit en maktfaktor i svensk tv-bransch. Han stod som producent för första säsongen av Paradise hotel och har varit programchef för TV4 Plus. 2010 blev han programchef på TV11, och sedan 2020 är han programbeställare för underhållning på SVT.

Melinda Kinnaman och Anton Glanzelius.

2015 firade Mitt liv som hund 30 år – då träffades skådespelarna.

Ola Axman/Aftonbladet/TT

Lena Olins dotter har vuxit upp – går i föräldrarnas fotspår

Melinda gjorde succé som Saga – fortsatte karriären

Melinda Kinnaman, nu 49, hade aldrig spelat i film när hon fick rollen som Saga i Mitt liv som hund, men filmen blev långt ifrån hennes sista. Succén med Hallströms film gjorde att hon fick roller i Hasse Alfredssons Vargens tid och Colin Nutleys tv-serie Vägen hem. 1992 medverkade hon i Ingmar Bergmans Söndagsbarn, samtidigt som hon utbildade sig på Teaterhögskolan i Stockholm, där hon tog examen 1994.

Melinda Kinnaman, som är halvsyster till svenska Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman, har efter Teaterhögskolan haft många teaterroller på Dramaten. Hon är tillsammans med koreografen Tilman O'Donnell, som hon har ett barn med. Melinda har också ett barn från en tidigare relation.

Melinda Kinnaman 2020.

Så här ser Melinda Kinnaman ut i dag.

Jonas Ekströmer/TT