Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lena Olins dotter har vuxit upp – går i föräldrarnas fotspår

10 maj, 2021 
AvMalin Roos
FotografTT
Lena Olin Lasse Hallström Tora
En av Sveriges största kvinnliga konstnärspionjärer ska porträtteras på vita duken.
Lasse Hallström regisserar filmen om Hilma af Klint och huvudrollen delas av hustrun Lena Olin och dottern Tora Hallström – som har en karriär inom finansbranschen.
Annons
TV: Kändisbarnen som är kopior av sina föräldrarBrand logo
TV: Kändisbarnen som är kopior av sina föräldrar

Filmen om den svenska sekelskifteskonstnären Hilma af Klint förväntas ha premiär 2022 och är Viaplays första nordiska film för internationell publik.

Förutom att det är lite av en ”svensk-comeback” för Lasse Hallström, regissören som haft en lång och prisbelönt karriär sedan Hollywood-genombrottet med Gilbert Grape för snart 30 år sedan, är det lite av en fortsättning för hustrun Lena Olin som dök upp i Se upp för Jönssonligan förra året.

Dottern Tora Hallström tar steget till film

Lena Olin, som skådespelade i flera av Ingmar Bergmans uppsättningar på Dramaten under 1980-talet och slog igenom internationellt i Philip Kaufmans Varats olidliga lätthet 1988, ska spela den äldre versionen av Hilma af Klint, som också anses vara en stor feministisk ikon.

Annons

Den yngre Hilma är desto mer överraskande – då rollen görs av parets gemensamma dotter Tora Hallström, 26.

– Jag delar Hilmas fascination för det andliga och jag kände ett starkt begär efter att få berätta hennes historia. Jag är säker på att jag hade någon andlig vägledning som hjälpte mig att hitta berättelsen och skriva manuset till den. Det var menat för min fru Lena Olin att spela den äldre Hilma och för vår dotter Tora att spela den yngre Hilma, säger Lasse Hallström i ett pressmeddelande.

Tora Hallström har haft mindre roller i två tidigare filmer regisserade av pappa Lasse Hallström; Safe Haven från 2013 och Hachiko – En vän för livet från 2009 där Richard Gere gjorde huvudrollen, men det här blir rollen där hon ser ut att ta steget fullt ut i sina föräldrars fotspår.

Tora Hallström har vuxit upp i USA, där hon studerat på college och haft en karriär inom finansbranschen, men enligt en tidigare artikel i Expressen ska mamma Lena Olin ha pratat väl om hennes skådespelartalanger.

Annons

– Hon är en bra dansare och skulle kunna bli skådespelare om hon vill. Hon är nyfiken och har inget emot att stå på en scen – så det skulle inte förvåna mig om hon blev skådespelare, sa Lena Olin enligt tidningen 2019.

Lena Olin har en son tillsammans med Örjan Ramberg

Utseendemässigt är Tora Hallström en kopia av sin mamma och enligt Lena Olins Instagram-konto har mor och dotter en nära relation.

Lasse Hallström och Lena Olin är gifta sedan 1994 och båda hade barn tidigare när de möttes, vilket innebär att Tora Hallström har två halvbröder.

Lasse Hallström har sonen Johan Hallström och Lena Olin har även sonen Auguste Rahmberg med skådespelaren Örjan Ramberg.

– Både jag och Lasse är ju båda två tokiga i barnen. Men sedan är vi också väldigt roade av varandras sällskap tack och lov. Att bara åka någonstans på helgen, han och jag. Vi har jäkligt kul ihop. Det känner jag djup tacksamhet över, har hon tidigare berättat enligt Expressen.

Annons

Filmen om Hilma af Klint först ut för Viaplay

Konstnären Hilma af Klints liv och konst har inspirerat till modekollektioner, gett upphov till en opera och skildrats i en dokumentär tidigare.

Hennes konst har också ställts ut på Guggenheim i New York och Moderna museet i Stockholm och Malmö.

– När jag nu ska skildra Hilmas liv på film vill jag visa hur hon tog hjälp av det andliga i sitt arbete och var hon hittade sin inspiration. Min ambition är att publiken ska få uppleva Hilmas olika kamper med alla sina sinnen, säger Lasse Hallström vidare i pressmeddelandet.

Lasse Hallström och Lena Olin med barnen Johan och Tora på Kolmården 2002.
Familjen Hallström-Olin med barnen Johan och Tora Hallström på Kolmården-vimmel 2002.

Hilma beräknas få streamingpremiär under 2022. Planen är att lansera Viaplay på tio internationella marknader innan slutet av 2023.

Två engelskspråkiga, nordiska filmer ska lanseras per år, och Lasse Hallströms Hilma är först ut.

Annons

– Vi är starkast i världen på nordiskt innehåll och det känns självklart att det är vår roll att ta de mest intressanta nordiska berättelserna till en internationell publik. Vi är väldigt glada och stolta över att just Hilma blir startskottet för den här satsningen, och att en filmlegendar som Lasse Hallström ska göra den här filmen för oss, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group, i ett pressmeddelande.


Detta är Hilma af Klint

Hilma av Klint levde mellan 1862 och 1944 och var en svensk konstnär och pionjär inom abstrakt måleri som först blivit erkänd och uppmärksammad efter sin död.

Hon anslöt sig till antroposofin och ville med sin konst skildra alltets uppbyggnad bortom den fysiska världen.

Ett av hennes centrala verk är sviten Målningar till tempel som skapades mellan 1906 och 1915.

Hilma af Klint fick ett stort internationellt genomslag när Guggenheimmuseet i New York ställde ut hennes verk 2018. Sedan dess har intresset hållit i sig bland annat genom en dokumentärfilm.

Se också: Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålderBrand logo
Se också: Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålder
Annons