Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bert-Åke Vargs änka Julianna om den förlamande sorgen: ”Ensam”

18 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografOla Axman/TT
Den älskade skådespelaren Bert-Åke Varg gick hastigt bort på nyårsafton 2022 och hustrun Juliannas tillvaro förändrades på ett ögonblick.
Nu berättar hon om sorgen som präglat de senaste månaderna utan kärleken, och om hans sista tid i livet.
– Jag känner mig ensammast i hela världen utan Bert-Åke, berättar hon för Aftonbladet.
Annons
5 oväntade tecken på hjärtfelBrand logo
5 oväntade tecken på hjärtfel

När man hastigt förlorar en älskad livskamrat kan tillvaron som efterlevande anhörig kännas närmast outhärdlig. Många som varit med om det, vittnar om hur svårt det kan vara att återfå tron på att livet ens kan gå vidare.

Julianna Varg berättar nu om sorgen efter hennes stora kärlek; den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg.

Det var på nyårsafton förra året som Bert-Åke hastigt lämnade jordelivet vid 90 års ålder, efter att ha somnat in i en taxi utanför hemmet i Stockholm. Tillsammans med kärleken Julianna var han på väg till en festlig nyårskonsert på Grand Hôtel, när hjärtat plötsligt gav upp.

– Det sa bara pang och hjärtat stannade. Jag trodde inte det var sant när jag hittade Bert-Åke i bilen. Jag skakade på honom och ropade att han inte fick lämna mig. Men då var han redan helt borta, säger änkan Julianna i en ny intervju med Aftonbladet, i vilken hon berättar om sorgen efter framlidna maken och den sköra tillvaron som präglat de senaste månaderna.

Annons

”Jag känner mig ensammast i hela världen utan Bert-Åke”

Det har gått drygt tre månader sedan Bert-Åke Varg somnade in. Julianna berättar för kvällstidningen om hur det var att uppleva den första stora högtiden, påsken, utan hennes älskade partner.

Hon berättar att påsken var tråkig, men att hon hade sällskap av såväl sin dotter som Bert-Åkes yngsta son Pontus och en väninna.

Julianna Varg och Bert-Åke Varg på Café Opera år 2018.
Julianna Varg och Bert-Åke Varg på Café Opera år 2018.

Men saknaden efter Bert-Åke var ändå överhängande och Aftonbladet beskriver hur hon hade nära till tårar när berättade om de senaste månaderna:

– Jag känner mig ensammast i hela världen utan Bert-Åke. Det är så svårt att beskriva. De som har gått igenom samma sak förstår ju hur det är och känns. Allt här hemma påminner om Bert-Åke. Jag ser inte bara bilder på honom, det är också alla hans saker. Så fort jag lagar mat tänker jag på vad Bert-Åke skulle tycka om och inte, det är samma sak när jag går och handlar. Jag har Bert-Åke i huvudet hela tiden.

Annons

Mitt i sorgearbetet har hon även tvingats hantera mycket praktiska och administrativa uppgifter. Hon förklarar att det är mycket att ordna med, men att hon ändå har kommit till insikt med att det är bra att hon får hålla sig sysselsatt.

Bert-Åke Varg begravning
Skådespelaren Bert-Åke Varg fördes till den sista vilan efter den välbesökta begravningen i Oscarskyrkan i Stockholm den 2 februari 2023.

Julianna Varg: Dolde min oro för Bert-Åkes hälsa

Den älskade skådespelarens hälsa var vacklande under hans sista tid i livet. Julianna beskriver hur hon fick hjälpa Bert-Åke mycket i vardagen och att hon ständigt var orolig för honom, men att hon försökte att inte tynga honom med den oron.

Mot slutet gick Bert-Åke också på dialys tre gånger i veckan och Julianna berättar att de även pratade mycket om döden. Eller ja, egentligen om hennes liv efter hans död.

– När Bert-Åke började med dialysen visste han att slutet kunde komma när som helst. Han hade ju också ett dåligt hjärta. Då började vi prata om det där. Bert-Åke ville verkligen inte att jag skulle sluta leva, det sa han till mig flera gånger, berättar Julianna för Aftonbladet.

Hon poängterar också att hon är tacksam för de 27 år som hon fick tillsammans med sin älskade livskamrat och medger att de delade ett ”fantastiskt fint och rikt liv” tillsammans.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons