Olyckorna vi minns i våra favoritdokusåpor och tv-program
1:50

Efter reklamen: Olyckorna vi minns i våra favoritdokusåpor och tv-program

(1:50)

Slå på ljud

Skådespelaren Martin Forsström var en av många som slog igenom i den omåttligt populära 90-talssåpan Rederiet, som tog Sverige med storm redan efter första avsnittet 1992.

Martin förkroppsligade karaktären Felix Svensson, som jobbade i maskinrummet med Gustav Sjögren, spelad av Bert-Åke Varg, som hastigt gick bort under fjolårets sista dagar.

Efter två år som maskinisten Felix tog Forsströms karriär fart och han fick roller i andra omtyckta tv-serier; OP7, Aspiranterna och Naken. Men sedan försvann han spårlös från rampljuset.

Intervju Aftonbladet 2020 berättar Martin om det starka bandet mellan honom och Bert-Åke efter Rederiet-tiden, jobbet bakom kameran och om den oväntade succén i amerikansk tv.

Splittringen mellan Jönssonligan-stjärnorna

”Efter Rederiet stack jag utomlands och jobbade”

Martin berättar om hur han ville utforska andra delar av tv- och filmbranschen direkt efter genombrottet i serien.

– Efter Rederiet stack jag utomlands och jobbade. Jag gjorde två större franska produktioner, en engelsk serie och en amerikansk serie. Men jag jobbade mycket på scenen innan jag lyckades ta mig in i deras filmvärld, vilket var otroligt roligt. Men familjen var hemma i Sverige och till slut blev pendlandet ohållbart. Jag flyttade hem 2002, så jag har varit hemma länge nu. Sedan gjorde jag regidebut 2003 som regissör och då fattade jag hur lite jag kunde om det som var bakom kameran, men jag fick blodad tand, sa Martin Forsström till tidningen för tre år sedan.

Den populära tv-såpan Rederiet sändes i otroliga 20 säsonger, mellan åren 1992 och 2002.

Den populära tv-såpan Rederiet sändes i otroliga 20 säsonger, mellan åren 1992 och 2002. Mer än 300 avsnitt spelades in under åren, och många kända svenska profiler gjorde ett intryck i tv-rutan.

Bengt Wanselius

Prussiluskan-skådespelarens okända kamp – under inspelningen av Pippi

Relationen till Bert-Åka Varg: ”Den stora mentorfiguren”

Han berättar att han än i dag blir igenkänd här hemma i Sverige, även om det var så pass längesedan att människor han möter inte riktigt kan placera honom. Han säger att han ofta får höra kommentarer i stil med: ”vi har väl samma tandläkare?” eller ”visst är du också uppvuxen i Farsta?”.

Han beskriver det som ett knasigt, men underhållande läge, innan omgivningen minns Rederiet. Hur minns han själv tillbaka på SVT:s långkörare?

– Det känns fortfarande, så sjukt roligt. Det var den varmaste, mysigaste och bästa skola som man kunde gå i. Det var helt ljuvligt. Och Bert-Åke, som jag känner bra, var den stora mentorfiguren, berättade Martin 2020.

Sedan intervjun har Bert-Åke Varg gått ur tiden.

Fr v skådespelarna Linus Wahlgren, Martin Forsström och Bert-Åke Varg under inspelningen av Rederiet.

Fr v skådespelarna Linus Wahlgren, Martin Forsström och Bert-Åke Varg under inspelningen av Rederiet.

Carl-Johan Söder/SVT

Martin Forsström längtade tillbaka till rampljuset – syns nu på amerikansk tv

I dag är Martin Forsström, som sagt, på svensk mark igen. Den 52-åriga skådespelaren och hustrun Lina Forsström är bosatta i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. Sedan 1998 har de varit äkta makar och i dag är de även stolta föräldrar till de tre barnen; Harry, 22, Majken, 18, och Gösta, 11.

Men trots att han då befinner sig i Sverige sedan mitten på 00-talet, så har vi inte sett honom framför kameran i större utsträckning. Nej, han fick som sagt blodad tand när det kom till arbetet bakom kamerorna, efter hans korta tid som bosatt i London.

Martin Forsström med hustrun och de två äldsta barnen Majken och Harry år 2005.

Martin Forsström med hustrun och de två äldsta barnen Majken och Harry år 2005.

Micael Engström/TT

År 2020, när Martin talade med Aftonbladet, berättade han om hur han trots det givande arbetet bakom kameran faktiskt saknar livet i rampljuset och kändisskapet som kommer som ett brev på posten. Det är inget han hymlar med.

Men en dörr hade öppnat sig. Under arbetet på andra sidan av produktionen, så råkade han spela in ett pilotavsnitt av ett program som sänds i amerikansk tv. Vilket ledde till att Martin helt sonika fick rollen som programledare – framför kameran igen!

– Nu programleder jag ett program för amerikansk kabel-tv som spelas in i Frankrike och som heter Taste of France. Det är ett program om 13 Michelinkockar. Jag var med och utvecklade det och råkade göra piloten och då ville de ha mig som programledare och så blev det. Det är såklart väldigt tacksamt. Vi gör de två sista avsnitten i början av augusti i Lyon. Allt blev givetvis uppskjutet på grund av corona. Så allt sammantaget, det började i kaos men har på det hela fallit väl ut, sa Martin då.

Mest läst