Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bianca Kronlöf: ”Vi måste tvinga in våra snubbar i det här samtalet”

04 jun, 2024 
Bianca Kronlöf och Eva Röse
Kvinnors rättigheter, systerskap och medmänsklighet diskuterades och uppmärksammades under Årets Feminsta 2024. Bianca Kronlöf var på plats och delade ut priset Årets systerskap. På scen uppmanade hon alla att ta frågan om dödligt våld mot kvinnor på allvar.
– Vi måste se våra män i ögonen och säga: “Vad säger du? Varför är du tyst? Varför delar inte du det här?”, säger hon.
Annons
Arja Saijonmaa: "Är rörd och betagen"Brand logo
Arja Saijonmaa: "Är rörd och betagen"

Årets Feminsta 2024 blev en varm kväll på Nationalmuseum där både allvar och skratt och tårar fick ta plats. Över hundra kvinnor samlades under samma tak och hyllade sju kvinnor som på något sätt inspirerat, visat mod och stått för förändring.

Under kvällen delades sju utmärkelser ut i olika kategorier: Årets ikon, Årets röst, Årets systerskap, Lindex Award, Årets inspiration, Årets förändrare och Årets förebild.

Årets systerskap tilldelades Eva Röse för sitt engagemang för våra demokratiska rättigheter och för det hon gör för kvinnor varje dag. På plats under kvällen för att dela ut priset var Bianca Kronlöf, som på scen pratade om vikten av att prata om kvinnors rättigheter och hur debatten har förändrats genom åren.

Annons
Bianca Kronlöf delade ut priset Årets systerskap till Eva Röse.

– Jag skulle säga att det har blivit tystare och fegare, och en känsla av ”har vi inte redan pratat om det där?”. Vi pratar inte om vad vi har kommit fram till, utan att man mer är trött på samtalet, säger hon.

Uppmanade publiken att prata med sina män

På frågan om vilken jämställdhetsfråga vi borde lyfta mer svarade hon det dödliga våldet.

– Det är ju det värsta. Det dödliga våldet. Bara i år så har vi haft 12 kvinnor som enligt media blivit dödade i nära relationer. Det är vi kvinnor som lever i härliga och fina relationer som behöver prata om det här. För de utsatta kvinnorna är gömda, de kan inte prata om det här, säger hon och tillägger:

Annons

– Det är först när en kvinna dör som det blir rubriker. Men hela vägen fram till dödsögonblicket, det är det vi måste prata om, det är det vi måste lyfta. Där är solidariteten otroligt viktig. Vi måste tvinga in våra snubbar i det här samtalet, för de är en del av det, de är inne i låsta rum med andra killar som säger de där kommentarerna. Vi måste se våra män i ögonen och säga: “Vad säger du? Varför är du tyst? Varför delar inte du det här?”, säger hon.

Annons

Publiken svarade med högljudda applåder och samtalet om kvinnors rättigheter fortsatte under hela kvällen.

Bianca Kronlöf Årets Feminista 2024
Bianca Kronlöf fick frågan om vilket jämställdhetsfråga vi borde lyfta mer. Det dödliga våldet, svarade hon.Foto Anna Hållams

Alla vinnare på Årets Feminista 2024

Årets förebild: Tess Olofsson
Årets inspiration: Camilla Hamid
Årets systerskap: Eva Röse
Årets röst: Anna Vlasenko
Lindex Award: Jenny Larsson
Årets förändrare: Anja Nordenfelt, Mamma United
Årets ikon: Arja Saijonmaa

Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelseBrand logo
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelse
Annons